Cîţu despre înrăutăţirea perspectivei asupra ratingului de credit: Avertisment clar

Autor: Ştefan Stan, Andreea Tobias Postat la 18 aprilie 2020 198 afişări

Cîţu despre înrăutăţirea perspectivei asupra ratingului de credit: Avertisment clar

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã şi în monedã localã şi a revizuit perspectiva de ţarã de la stabilã la negativã, pe fondul influentelor rãspândirii virusului COVID – 19 asupra finanţelor publice în perioada urmãtoare, potrivit unui anunţ al agenţiei. 

În evaluarea realizatã, agenţia de rating recunoaşte atât eforturile de consolidare fiscalã ale actualului govern, cât şi mãsurile întreprinse pentru a rãspunde crizei sanitare şi socio-economice declanşate de virusul SARS-CoV-2. De asemenea, agenţia a apreciat cã se impune revizuirea perspectivei de ţarã din cauza managementului fiscal deficitar din anii trecuţi.

"În perioada urmãtoare Ministerului Finanţelor Publice se va concentra pe implementarea mãsurilor fiscal-bugetare destinate combaterii efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si pe mãsurile care sunt absolut necesare pentru relansarea economicã a României", precizeazã Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunãtãţirea ratingului de ţarã sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementãrii unei consolidãrii fiscal-bugetare dupã criza declanşatã de COVID-19, precum şi îmbunãtãţirea susţinutã a nivelului datoriei externe.

Florin Cîţu, ministrul de Finanţe, după revizuirea perspectivei: 

Florin Cîţu spune, după ce agenţia Fitch Ratings a înrăutăţit perspectiva asupra ratingului de credit, că este vorba de un avertisment clar dat „populiştilor din Parlament”.

Agenţia de rating Fitch a păstrat rating-ul României, dar a scăzut perspectiva, scrie ministrul de Finanţe pe Facebook.

„În condiţiile crizei prin care trece astăzi economia globală PĂSTRAREA rating-ului arată ÎNCREDEREA pe care o are agenţia de rating în măsurile luate de acest guvern. Înrăutăţirea perspectivei este un AVERTISMENT CLAR dat de agenţia de rating populiştilor din Parlament. În comunicat Fitch confirmă ceea ce am spus. Este uşor să faci un deficit mare pe hârtie dar problemele pot apărea la finanţare dacă deficitul este crescut fară să se prezinte sursele de finanţare”, este de părere Cîţu.

Acesta reiterează ideea că cel mai periculos lucru pentru stabilitatea economică a României în aceste momente este „populismul manifestat în Parlament de iniţiative legislative votate de TOATE partidele de opoziţie. Proiecte care fară nicio fundamentare REDUC veniturile şi CRESC cheltuielile bugetului de stat. Niciunul din aceste proiecte nu spune de unde vine finanţarea pentru un deficit mai mare. Sunt intitiative legislative care tranzacţionează în cel mai cinic mod sănătatea romanilor şi stabilitatea economică pe câteva voturi. Iar agenţia de rating îi SANCŢIONEAZĂ pe aceşti populişti cinici din Parlamentul României”.

Cîţu adaugă că are grijă ca plata tuturor cheltuielilor bugetului general consolidat să se facă la timp.

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a revizuit perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, pe fondul influentelor răspândirii virusului COVID – 19 asupra finanţelor publice în perioada urmãtoare. De asemenea, agenţia a apreciat că se impune revizuirea perspectivei de ţară din cauza managementului fiscal deficitar din anii trecuţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
perspectiva,
negativă,
fitch ratings

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.