Cirese sau cherestea?

Postat la 22 noiembrie 2005 2 afişări

Mobila de nuc, parchet de cires, esenta de lemn de visin - asa-zise delicatese pentru sufragerie, scumpe dar nu imposibil de gasit.

Mobila de nuc, parchet de cires, esenta de lemn de visin - asa-zise delicatese pentru sufragerie, scumpe dar nu imposibil de gasit.

 

Anunturi peste anunturi cu "achizitionez livezi de cires, nuc, mar si prun" gasim des. Nu vin de la investitori care doresc sa retehnologizeze livezile, ci de la investitori care exporta cu mult succes astfel de piese de mobila de lux. Modus Operandi, o astfel de firma a refuzat sa spuna de unde provine materia prima, limitandu-se la a preciza ca nu distrug "livezi pe rod". Dar specialisti din piata spun ca un copac, o data uscat, nu mai poate fi folosit eficient pentru prelucrare. Singurul pom din care se poate prelucra lemn fara multa paguba este nucul, deoarece, in afara de plantatiile eficiente,  se inmulteste foarte mult cu ajutorul ciorilor, iar nucile din acei copaci nu sunt bune pentru consum. Ghinion insa. Mobila de nuc nu prea se mai poarta.

 

Cat despre livezile care au fost plantate in intravilan, mai precis pe teritoriul construibil din jurul vreunui oras mai rasarit, aici a contat doar pamantul. In Bistrita-Nasaud, Cluj, Pitesti sau Arad, a aparut noua moda imobiliara: cartier de vile cu "decor cu livada". Astfel, in Bistrita-Nasaud, din aproximativ 1.600 de hectare de livezi, mai sunt exploatate mai putin de 1.000, iar soseaua de centura s-a transformat intr-un cartier de lux, cu vile ridicandu-se printre meri si pruni. Conform datelor de la statiunile pomicole, peste 70% din terenurile plantate cu pomi fructiferi din intravilan au fost deja vandute.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cirese sau cherestea?
/actualitate/cirese-sau-cherestea-1005029
1005029
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.