Circa 75% din medicii SJ Buzău au semnat pentru demisia în bloc, caz în care spitalul s-ar închide

Autor: Departamentul Corespondenti Postat la 24 septembrie 2015 38 afişări

Circa 75 la sută dintre medicii Spitalului Judeţean Buzău au semnat pentru a-şi da demisia în bloc, nemulţumiţi de nesoluţionarea unor revendicări precum creşteri salariale şi asigurarea de condiţii bune pentru pacienţi, iar conducerea unităţii spune că în acest caz spitalul s-ar închide.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Independent al Medicilor Buzău, Victor Ioniţă, circa 75 la sută dintre medicii de la Spitalul Judeţean Buzău au semnat pentru demisia în bloc, nemulţumiţi că revendincările lor, între care creşteri salariale mai mari, condiţii bune pentru pacienţi, alocarea a cel puţin 7 la sută din PIB pentru Sănătate, plata corectă a orelor de gardă, nu au fost soluţionate.

"Sindicatul a analizat situaţia în care ne aflăm, faptul că veniturile ne sunt insuficiente la nivelul societăţii, că fiecare medic trebuie să mai aibă unu, două joburi pentru a-şi putea asigura traiul, faptul că majorările de 25 la sută anunţate de la 1 octombrie sunt insuficiente, sunt perdea de fum care ascund realitatea. De foarte multă vreme suntem singurii care protejăm interesele cetăţenilor, dacă cerem condiţii mai bune în spitale, cerem pentru pacienţi, faptul că suntem din ce în ce mai puţini - nu vorbesc de centre universitare, deşi şi ele au lipsă de personal -, migraţia generată de veniturile mici, dar şi de îndemnurile politicienilor ca medicii cărora nu le convine ceva să plece. Toate astea ne-au adus aici. E o lipsă de respect pentru anii noştri de pregătire, pentru pacienţi, nu se mai poate continua aşa, mai jos statul nu ne poate împinge. Vrem să recurgem la un protest care să fie perceput acut de guvernanţi, ar putea fi grevă generală sau demisia in bloc, pentru care au optat circa 75 la sută din medicii Spitalului Judeţean", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, dr. Victor Ioniţă.

El a adăugat că Spitalul Judeţean Buzău are 93 de medici, iar, dacă şi-ar da demisia şi 10 la sută din ei, unitatea ar fi pe punctul de a fi închisă. În cazul în care 75 la sută din medici şi-ar da demisia, spitalul va fi în mod cert închis, a spus Ioniţă.

El a afirmat că nu se ştie deocamdată ce formă de protest va fi, dacă va fi grevă generală sau demisie în bloc, această decizie urmând a fi luată într-o întrunire a sindicatului.

"Sunt unii care încearcă să ne culpabilizeze şi să arunce repercusiunile asupra unui gest ca demisia în bloc în spatele nostru, dar noi suntem singurii care apărăm interesul pacienţilor. Cei care ne-au adus în această stare nu suntem noi, ci sistemul de asigurări, ministerul, Guvernul, la nivel local Casa de Asigurări, care nu e o prietenă a spitalului, aşa cum e în alte judeţe, unde responsabilii caselor de asigurări se luptă să atragă fonduri. Nu am înştiinţat oficial spitalul, vom face o listă cu revendicări punctuale, după care în două săptămâni va fi o adunare generală pentru validarea acestei liste, vom vedea atunci ce facem, dacă optăm pentru demisia în bloc", a spus preşedintele Sindicatului Medicilor din Buzău.

La rândul său, directorul medical al Spitalului Judeţean Buzău, Stanciu Paraschiv, a spus că, dacă toţi medicii care au semnat pentru demisia în bloc vor recurge în final la acest gest, unitatea medicală va fi închisă.

"Demisia în bloc a medicilor din unitate este o opţiune a Sindicatului Medicilor. Problema direcţiei e să avem totuşi un dialog cu sindicatul, să explicăm că la momentul actual creşterea de 25 la sută a salariilor e un efort deosebit pe care unitatea trebuie să-l facă. La acest moment, şi creşterea de 25 la sută este un efort deosebit. Dacă îşi vor da demisia, spitalul se va închide, nu se pune problema să funcţioneze la cota de avarie pentru că nu va fi posibil", a declarat, joi, directorul medical al Spitalului Judeţean Buzău, Stanciu Paraschiv.

Directorul spitalului, economistul Claudiu Damian, a declarat, la rândul său, că nu este de acord cu intenţia cadrelor medicale superioare de a-şi da demisia în bloc.

"Eu nu sunt de acord cu această măsură radicală, vor suferi pacienţii şi tot Buzăul. Este o formă radicală, dacă îşi vor da demisia, trebuie să iau act în 20 de zile lucrătoare, apoi vor înceta contractele de muncă şi atunci, dacă se ajunge la această formă, spitalul va trebui închis, nu putem funcţiona fără medici", a spus Damian.

Sursa citată a adăugat că, până în prezent, sindicaliştii nu au prezentat conducerii un act oficial privind intenţia de a demisiona în bloc, prezicând că a avut discuţii cu liderul sindical căruia i-a transmis să se "gândească bine" la oportunitatea demisiei în bloc a medicilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MEDICI,
SPITAL,
PROBLEME
/actualitate/circa-75-din-medicii-sj-buzau-au-semnat-pentru-demisia-in-bloc-caz-in-care-spitalul-s-ar-inchide-14747180
14747180
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.