O americancă este reţinută în China de şase luni, fiind acuzată că "a furat secrete de stat" - FOTO, VIDEO

Postat la 24 septembrie 2015 68 afişări

O femeie de naţionalitate americană a fost reţinută de autorităţile chineze în ultimele şase luni, fiind acuzată că a furat secrete de stat, a dezvăluit soţul ei, înaintea vizitei preşedintelui Chinei, Xi Jinping, în SUA, informează site-ul postului de televiziune BBC.

Sandy Phan-Gillis, o americancă născută în Vietnam, a fost reţinută în luna martie, în timpul unei vizite în China pentru promovarea oraşului Houston din statul american Texas.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, a confirmat marţi ancheta. Hong Lei a spus că Phan-Gillis este "suspectată de derularea unor activităţi care puneau în pericol securitatea naţională, iar acum este anchetată de departamentele corespunzătoare".

"Sperăm că lumea din exterior va respecta modul în care statul chinez gestionează acest caz în conformitate cu legea", a adăugat el.

Administraţia americană nu a comentat acest aspect.

Phan-Gillis era preşedintele asociaţiei Houston Shenzhen Sister Cities şi era consultat pentru afaceri americane şi chineze. La momentul reţinerii ei, aceasta călătorea cu Ed Gonzales, care a condus delegaţia de comerţ în numele primarului oraşului Houston, precum şi cu şeful de personal al primarului, Jerry Peruchini, omul de afaceri din Houston Vincent Chau şi omul de afaceri chinez Gary Ge.

Gonzales a declarat pentru BBC "că nu a fost nimic ieşit din comun" în legătură cu vizita, însă a descris secvenţa de evenimente după ce a plecat din China drept "bizară".

Potrivit site-ului Save Sandy, care susţine o campanie pentru eliberarea ei, femeia a petrecut şase luni în aşa-numita "detenţie la reşedinţă", care echivalează cu arestul la domiciliu.

Oficiali consulari au putut sa o viziteze pe Phan-Gillis periodic, pentru a verifica starea ei de sănătate şi pentru a transmite mesaje. Ambasada SUA la Beijing nu a comentat asupra acestui eveniment.

Familia ei neagă cu vehemenţă acuzaţiile, despre care spune că nu au fost niciodată explicate corespunzător.

Citându-i pe soţul şi pe avocatul ei, New York Times informează că femeia a fost acum arestată în mod oficial. Soţul femeii a spus că aceasta este acum mutată la o unitate de detenţie mai sigură.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CHINA,
DEŢINUTĂ,
SECRET
/actualitate/o-americanca-este-retinuta-in-china-de-sase-luni-fiind-acuzata-ca-a-furat-secrete-de-stat-foto-video-14742438
14742438
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.