Circa 500 de firme vor fi susţinute de business angels cu 5-10 milioane euro în următorul an

Autor: Raluca Ghinea Postat la 12 mai 2015 150 afişări

Aproximativ 500 de companii ar putea beneficia în următorul an de fonduri totale de 5-10 milioane euro din partea investitorilor de tip business angels, în urma adoptării legii, cele mai interesante fiind afacerile cu potenţial de creştere din IT, servicii şi turism, apreciază oamenii de afaceri.

"Cred că se vizează în jur de 500 de companii pentru investiţii business angels în următoarele 12 luni şi vor fi implicate sume cuprinse între cinci şi 10 milioane euro global. Când va ajunge la maturitate piaţa, probabil va permite mai mult", a declarat marţi Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri şi turism, la o conferinţă organizată de Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

La rândul său, Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din România, apreciază că investiţiile de tip business angels se vor grupa pe zonele de afaceri cu potenţial mare de creştere şi care au nevoie de capital, precum cele din domeniile IT şi tehnologie, servicii sau turism.

"Considerăm că cel mai mult vor avea de câştigat zonele cu potenţial mare de creştere, pentru că dacă tot fac o investiţie de acest tip, să fie una cu potenţial, nu o afacere care se dezvoltă puţin şi are randamente mici", a spus Ghenea, investitor în mai multe afaceri IT.

El a afirmat că toţi cei care acţionează deja ca business angels vor utiliza legislaţia adoptată, însă aceştia sunt foarte puţini, ţinta reală fiind managerii de corporaţii sau antreprenorii care au acumulat "nişte fonduri" şi au experienţă, know-how şi viziune asupra unei afaceri.

"Este o investiţie foarte riscantă, ne punem speranţele şi banii în mâinile unui antreprenor pentru că noi credem în el, dar sunt şi investiţii care pot aduce randamente frumoase şi, în acest mod, putem să ajutăm la dezvoltarea business-ului din România, pentru că altfel banii care stau nu produc nimic", a mai spus Ghenea.

Potrivit experienţei internaţionale, el estimează că, într-un interval de trei ani, 4 din 5 companii înfiinţate nu vor rezista, contrazicând statisticile oficiale.

"Noi vedem că în România este încă puţin complicat să deschizi un SRL şi este încă şi mai complicat să închizi o afacere. De aceea, sunt multe firme care figurează ca existente, dar sunt inactive. Poţi să depui bilanţuri pe zero, dar să exişti totuşi", a explicat investitorul.

Spre exemplu, în prezent sunt înregistrate la Registrul Comerţului 20.131 de companii SRL-D (debutante), având un ritm de înfiinţare de 1.000 de firme pe lună de la începutul anului, potrivit datelor prezentate de fostul ministru delegat pentru IMM-uri. Din totalul acestora, sunt în funţiune 19.658 de firme, au fost închise 473 de SRL-D, iar 919 sunt în curs de înregistrare.

Legea business angels prevede că un investitor persoană fizică poate contribui cu minim 3.000 de euro şi maxim 200.000 euro la o afacere a unei companii tinere, pentru maxim 49% din capitalul acesteia. Investitorul este scutit de impozit pe veniturile din dividende timp de cinci ani şi pe veniturile din diferenţa preţului pe părţile sociale deţinute atunci când va ieşi din afacere, dar nu mai devreme de trei ani de la dobândirea participaţiei.

"De această lege vor beneficia start-up-urile şi hub-urile pe care sperăm să le creăm în România. Toate aceste start-up-uri angajează tineri şi observăm o rată de şomaj mare în zona tinerilor, astfel că vedem o oportunitate de angajare", a afirmat Dragoş Petrescu, proprietarul lanţului de restaurante City Grill.

Ghenea spune însă că, deşi legea a fost adoptată, trebuie creat cadrul pentru aplicarea ei şi este necesară formalizarea cadrului de întâlnire între investitor şi antreprenor. Mai mult, el consideră că ar fi fost necesară o plafonare a vechimii companiei pe piaţă care ar putea beneficia de o astfel de investiţie, întrucât pentru o firmă care există de 20 de ani "e ciudat să vorbeşti de investiţii business angels".

"Cum se găsesc antreprenorul şi investitorul? De obicei, business angels nu prea se regăsesc în acelaşi cadru cu start-up-urile. În acest sens, legea incubatoarelor şi acceleratoarelor de afaceri ar putea să rezolve aspectul. Există deja acceleratoare şi incubatoare de afaceri, este cel mai bun loc unde se pot întâlni. Trebuie să vedem cum facem, dacă organizăm concursuri de proiecte, sub ce formate, să vină antreprenorii să-şi prezinte proiectele", a punctat Ghenea.

Iniţial, proiectul de lege prevedea ca firma care beneficiază de investiţie să aibă maxim trei ani de la înfiinţare, însă Jianu a explicat că a fost o chestiune legată şi de Consiliul Concurenţei, astfel că a fost eliminată din text.

Oamenii de afaceri spun că 80% dintre companiile din SUA care se înfiinţează beneficiază de o investiţie de tip business angels.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INVESTIORI,
COMPANII,
/actualitate/circa-500-de-firme-vor-fi-sustinute-de-business-angels-cu-5-10-milioane-euro-in-urmatorul-an-14251192
14251192
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.