Ciprul caută cu disperare bani să se salveze de la faliment: banca centrală vrea o „taxă de solidaritate“ pe dobânzi

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 07 martie 2013 12 afişări

Ciprul ar putea introduce o „taxă specială de solidaritate“ pe veniturile din dobânzi şi ar strânge 4,5 miliarde de euro din privatizări pentru a finanţa propriul pachet de salvare în timp ce-şi va restructura cu 20% sectorul bancar supradimensionat, inclusiv prin vân­zarea subsidiarelor băncilor cipriote din ţări precum România, a declarat gu­vernatorul băncii centrale cipriote.

Ciprul caută cu disperare bani să se salveze de la faliment: banca centrală vrea o „taxă de solidaritate“ pe dobânzi

Guvernatorul Panicos Deme­tria­des a respins într-un interviu acordat The Wall Street Journal măsuri mai radicale precum forţarea deţi­nătorilor de conturi la băncile cipriote să suporte pierderi pentru a salva sectorul bancar. Repre­zen­tanţi ai troicii creditorilor interna­ţionali UE, FMI şi BCE s-au întâlnit ieri la Nicosia pentru a negocia un program de bailout pentru Cipru în condiţiile în care guvernul a anunţat că va rămâne fără resurse financiare nu mai târziu de luna mai. Zona euro s-a angajat să elaboreze un pachet de finanţare până la sfârşitul acestei luni. Volumul ajutorului discutat este de aproximativ 17 miliarde euro, aproape cât PIB-ul anual al ţării, şi din această cauză creditorii se tem că Ciprul nu-şi va putea rambursa împrumuturile. Dis­cuţiile se axează pe reforme care să facă mai eficiente structurile administrative ale ţării, o schemă amplă de privatizare şi participarea ţării la o iniţiativă de a introduce o taxă pe tranzacţiile finan­ciare, notează Deutsche Welle.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ciprul-cauta-cu-disperare-bani-sa-se-salveze-de-la-faliment-banca-centrala-vrea-o-taxa-de-solidaritate-pe-dobanzi-10652115
10652115
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.