Cioloş, reacţie la lupta din USR: Chemarea partidului la armem de neacceptat. Mesaj dur pentru Barna

Autor: Laura Buciu Postat la 04 februarie 2022 18 afişări

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, spune că este de neacceptat „chemarea partidului la arme”, sub pretextul că el vrea să îl distrugă sau să îl dea cuiva. Are şi un mesaj pentru Dan Barna, ale cărui declaraţii le consideră „stângăcie”: „Îi înţeleg neputinţa (...), am refuzat să îi comentez gafele”.

Cioloş, reacţie la lupta din USR: Chemarea partidului la armem de neacceptat. Mesaj dur pentru Barna

Dacian Cioloş a scris, vineri, pe Facebook, faptul că lupta internă poate pune în pericol funcţionarea, definitivarea procesului de integrare ca urmare a fuziunii USR-PLUS şi ameninţă imaginea publică a partidului.

„Le-am propus colegilor din Biroul Naţional un proiect care îmi este cerut de statutul partidului. Dincolo de necesitatea formală, consider că suntem într-o situaţie dificilă politic şi că e nevoie de o reconstruire a ofertei politice USR, a mesajului către alegători şi a modului în care înţelegem să funcţionăm politic. Proiectul pe care l-am prezentat ieri (joi - n.r.) în Biroul Naţional este exact ceea ce am spus de zeci de ori până acum, ce mi-am asumat în campanie pentru preşedinţia partidului: o propunere de reformă şi de restructurare. Bineînţeles că mi-aş dori ca la această reformă să punem cu toţii umărul. Cine vrea să aducă soluţii e mai mult decât binevenit. Să îl citeşti în cheia „furatului” puterii este dezonorant pentru cei care vântură asemenea mesaje şi jignitor pentru colegii care pot citi şi înţelege cu ochii şi cu mintea lor”, spune preşedintele USR despre proiectul de la care a izbucnit întreg scandalul în partid.

Cioloş spune că proiectul e pe masa Biroului Naţional, a fost transmis tuturor membrilor şi va organiza dezbateri şi va strânge opinii de amendamente.

„Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alţii de aceste procese. Lucrurile nu merg cum trebuie. Spaima unora că, dacă deschidem partidul, vor apărea şi alţi oameni competenţi care ar putea să le ia locul nu poate deveni politica oficială a USR. Faptul că mesajul meu este inconfortabil pentru unii colegi e de înţeles. Ce e de neacceptat este chemarea partidului la arme sub pretextul că preşedintele - adică eu - ar dori să distrugă partidul sau să îl dea altcuiva sau să îl controleze din exterior sau alte asemenea năzbâtii”, mai spune Cioloş.

El încheie mesajul cu un mesaj pentru Dan Barna, fostul preşedinte al USR.

„Acest moment nu este despre Cioloş şi Barna. Nu trebuie să fie. Invitaţia mea de deschidere include şi acest mesaj, că e timpul să creştem lideri alternativi pentru binele acestui partid şi credibilitatea ofertei sale politice. Consider declaraţiile şi acţiunile lui Dan o stângăcie, dar şi o forţare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant. Şi contrar regulilor noastre interne. Înţeleg că este nemulţumit şi că se simte în faţa unui ultimatum. Îmi pare rău că nu a înţeles semnificaţia gestului meu, mai ales că am discutat cu el înainte de şedinţa de BN şi obiecţiile sale ulterioare nu au apărut în ceea ce am discutat. Este incredibil cum cineva care ar trebui să dea dovadă de echilibru şi maturitate politică poate să confunde propriile rumori şi dezamăgiri cu realitatea şi cu faptele pe care le are în faţă. Îi înţeleg neputinţa în a accepta pierderea funcţiei de preşedinte al USR. Am încercat să îi ofer mai multe şanse şi i-am propus să lucreze aproape de mine ca prim-vicepreşedinte. A refuzat de fiecare dată mâna întinsă. Am evitat să îi comentez gafele şi stângăciile politice şi din campania prezidenţială 2019 şi ulterioare. Dar a venit momentul să ne uităm serios în oglindă. Ca indivizi şi ca organizaţie. A sta blocat în paradigma că totul e minunat, tot ce s-a făcut e foarte bine şi nu schimbăm nimic e distructiv pentru orice organizare umană. A refuza deschiderea, a te teme de „cei din afară” este un semnal de neputinţă şi automulţumire. Cred că onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate şi să îşi ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic şi a umple golurile personale astfel încât să nu se mai regăsească în situaţii politice dificile”, spune Cioloş.

Dacian Cioloş adaugă că regretă că s-a ajuns în această situaţie şi speră că Dan Barna „va găsi înţelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declaraţii lipsite de adevăr”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cioloş,
barna,
usr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.