Cine sunt oamenii care au creat brandul Hard Rock Café cu restaurante în toată lumea şi cu afaceri de miliarde. Cine sunt actualii proprietari ai brandului şi cât au plătit pentru el

Autor: Andra Stroe Postat la 02 noiembrie 2022 1154 afişări

Cine sunt oamenii care au creat brandul Hard Rock Café cu restaurante în toată lumea şi cu afaceri de miliarde. Cine sunt actualii proprietari ai brandului şi cât au plătit pentru el

1971. Doi americani la Londra, în căutarea burgerului perfect, „ca acasă”. Şi, ca în istoria multor altor businessuri, pentru că nu l-au găsit, soluţia a fost să îl producă chiar ei. E povestea lui Isaac Tigrett, a lui Peter Morton şi a afacerii lor, primul lanţ de restaurante tematice din lume: Hard Rock Café.

Dacă Peter Morton a prins din familie „microbul” afacerilor în industria HoReCa, fiind fiul lui Arnie Morton, fondator al lanţului american de restaurante Morton’s Steakhouse, Isaac Tigrett a avut şi el şansa să provină dintr-o familie de afacerişti: bunicul lui e cel care a construit prima linie feratată din America pentru locomotivele cu abur, iar tatăl său fusese partener cu industriaşul britanic Jean Paul Getty, fondatorul Getty Oil Company.

Cei doi s-au întâlnit la Londra, prin nişte prieteni comuni. Ideea de a porni împreună o afacere le-a venit după ce căutaseră, fără succes, să mănânce în metropola britanică un burger ca în State. Cu un împrumut consistent de la tatăl lui Isaac Tigrett, de 190.000 de dolari, şi cu alţi 10.000 de dolari obţinuţi de la bancă, au închiriat un showroom auto şi l-au amenajat în stilul rebel care îi caracteriza. Au obţinut un contract scurt, pe doar şase luni şi, cu toate că nici ei, nici proprietarul spaţiului nu credeau că vor rezista mai mult de atât, acum „nu cred că se va mai închide vreodată”, a povestit Tigrett într-un interviu acordat celor de la New York Times. Pe 14 iunie 1971 primul restaurant Hard Rock Café era inaugurat, în Mayfair, una dintre cele mai bune zone din capitala Regatului Unit.

În acelaşi an a fost creat şi logoul companiei, lucrare care îl are în spate pe artistul Alan Aldrige, implicat în multe proiecte ale formaţiei The Beatles. Deşi iniţial au vrut să meargă pe o paletă de culori compusă din roşu, alb şi albastru, au renunţat rapid la idee, dându-şi seama că e prea „americană”.

În 1973 Hard Rock Cafe găzduia primul concert live, o prestaţie a trupei Paul McCartney & Wings. De atunci, în restaurantele din toată lumea ale companiei au fost susţinute anual nu mai puţin de 15.000 de evenimente de muzică live.

În 1979 a debutat şi colecţia de obiecte din sfera rock a companiei. În 1995 lanţul s-a extins şi în industria ospitalităţii, deschizând primul Hard Rock Hotel & Casino în Las Vegas. În prezent, divizia hotelieră a businessului a ajuns la 23 de hoteluri şi 11 cazinouri. După un an, brandul a fost cumpărat de Rank Group şi diviziile au fost aduse sub acelaşi acoperiş. În 2006, tribul americano-indian Seminole a achiziţionat brandul Hard Rock International pentru suma de 965 de milioane de dolari, fiind cea mai mare tranzacţie făcută vreodată de un astfel de trib.

Isaac Tigrett

Œ S-a născut pe 28 noiembrie 1947;

 În 1992, la 21 de ani după cofondarea Hard Rock Café, a pornit un alt business, House of Blues, un lanţ american de săli şi restaurante cu muzică live, alături de Dan Aykroyd, având ca investitori Universitatea Harvard şi Disney, printre alţii; la doar şase ani de la lansare a părăsit compania, pe fondul unor neîneţelegeri cu ceilalţi membrii ai boardului;

Ž În 1989, s-a căsătorit cu Maureen Cox Starkey, fosta soţie a toboşarului trupei The Beatles, Ringo Starr. Au avut împreună o fiică, Augusta King Tigrett;

 Din 1974 este vegetarian, dar asta nu-l împiedică să facă uneori degustări pentru noile sortimente.

Peter Morton

Œ S-a născut pe 7 august 1949;

 A absolvit Universitatea din Denver cu o diplomă în managementul restaurantelor şi hotelurilor;

Ž A fost căsătorit cu Paulene Stone şi are un fiu, Harry Morton, care i-a călcat pe urme, fondând lanţul de restaurante Pink Taco; În 1990 s-a recăsătorit cu Tarlton Pauley, împreună cu care a avut doi copii, Matther şi Grace;

 Este membru al Consiliului de Administraţie al Muzeului de Artă Contemporană din Los Angeles şi face parte din Consiliul de Administraţie al Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.