Cine este omul care a schimbat viaţa tuturor oamenilor de pe planetă şi ce avertisment are pentru toţi oamenii care folosesc invenţia sa

Postat la 13 mai 2019 3708 afişări

Tim Berners-Lee a criticat, luni, într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), în Elveţia, un fenomen care ia din ce în ce mai multă amploare, respectiv transformarea datelor personale ale utilizatorilor de internet într-o marfă.

Cine este omul care a schimbat viaţa tuturor oamenilor de pe planetă şi ce avertisment are pentru toţi oamenii care folosesc invenţia sa

Berners-Lee vrea să îşi salveze invenţia de o serie de probleme care încep să domine mediul online, inclusiv ştirile false şi lipsa unui sistem de protecţie a datelor personale.

„Trebuie să aveţi un control complet asupra datelor personale. Nu este vorba despre petrol. Nu este vorba despre o marfă", a declarat acesta.

 

Atunci când este vorba de date personale, „nu ar trebui să poţi să le vinzi pe bani", pentru că este vorba despre „un drept (al omului, n.r.)".

 

Berners-Lee, care, anul trecut, a lansat o platformă de dezvoltare numită Solid, având ca scop să le permită utilizatorilor un control complet asupra datelor, a vorbit despre perspectiva unui viitor înfricoşător, dacă nu se rezolvă problema protejării acestor informaţii.

 

„Este posibil ca, în viitor, sistemul de operare pe care îl foloseşti să monitorizeze tot ceea ce cumperi", a spus acesta. În acest scenariu posibil, „browser-ul poate stoca mai multe informaţii decât platforma Amazon", a explicat acesta.

 

„Nu ar trebui să presupunem că lumea va rămâne la fel", a mai spus acesta.

 

Oamenii trebuie să facă mai mult să se apere şi să îşi protejeze datele personale şi nu să aştepte pur şi simplu ca guvernele să aibă grijă de interesele lor.

 

Platforma Solid are ca scop „separarea aplicaţiilor de stocarea de date", astfel încât utilizatorii să decidă unde şi cum să îşi împărtăşească informaţiile personale.

 

Acesta a mai declarat în conferinţa de presă de luni că ar trebui să existe şi o mai bună legislaţie în domeniu, pentru a proteja cele mai vulnerabile date personale, de exemplu, cele genetice.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
utilizatori,
internet,
controlul,
parinte,
retea

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.