Cine este Daniel Ilinca, 33 de ani, cel care controlează Softbinator Technologies şi care a ajuns după listarea companiei la un portofoliu de 6,2 mil. euro

Autor: Tibi Oprea Postat la 17 decembrie 2021 135 afişări

Cine este Daniel Ilinca, 33 de ani, cel care controlează Softbinator Technologies şi care a ajuns după listarea companiei la un portofoliu de 6,2 mil. euro

Daniel Ilinca, cofondator şi CEO al Softbinator Technologies (simbol bursier CODE), a ajuns la o avere de aproximativ 30,5 mil. lei (6,2 mil. euro), dată de deţinerea la compania românească de dezvoltare de software specializată în design, dezvoltare şi lansare pe piaţă de produse inovative, după ce aceasta şi-a făcut vineri, 17 decembrie 2021, debutul la tranzacţionare pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti.

Vineri, la cinci ore de la debutul la tranzacţionare al companiei, acţiunile CODE se afişau o valoare de 66 de lei pe unitate, în urcare cu 10% faţă de preţul din plasamentul privat încheiat în septembrie 2021 (60 lei), compania având o capitalizare de circa 66 mil. lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Daniel Ilinca deţine un număr de 462.640 de acţiuni CODE, echivalentul a 46,264% din companie, fiind cel mai mare acţionar.

„Sunt încântat că începând de la un concept dezvoltat în urmă cu zece ani, în care noi şi câţiva programatori din Bucureşti ne adunam sub forma unei comunităţi, astăzi Softbinator Technologies este o companie publică, listată la Bursa de Valori Bucureşti. Suntem pregătiţi să ne dezvoltăm şi să devenim o companie globală pe piaţa de servicii de dezvoltare software. În acest sens, încă de la închiderea cu succes a plasamentului privat am turat motoarele şi am întreprins paşii necesari pentru a ne deschide un birou Softbinator Technologies în California, SUA, în prima parte a anului 2022. Totodată, am derulat şi o primă operaţiune de M&A prin achiziţionarea WiseUp, o companie locală de dezvoltare produse software. Prin urmare, anul 2022 se anunţă unul intens pentru activitatea noastră. Le mulţumesc colegilor mei pentru eforturile nelimitate depuse de-a lungul timpului şi pentru abilitatea lor de livrare rapidă de rezultate. De asemenea, mulţumim investitorilor pentru încrederea acordată planurilor noastre de dezvoltare şi sperăm ca în următoarea perioadă să vină alături de noi câţi mai mulţi deţinători de acţiuni CODE”, a declarat Daniel Ilinca, fondator şi CEO al Softbinator Technologies. 

Absolvent al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti şi al unui master EMBA la Universitatea Tiffin din Ohio, SUA, Daniel Ilinca, este unul dintre cei mai activi antreprenori IT din România.

Daniel Ilinca a fost laureat Forbes 30 sub 30 în 2017, nominalizat la Antreprenorul Anului la Gala EY în 2021, inclus în catalogul celor mai buni tineri manageri în 2021 de Revista Business Magazin şi ales de două ori membru în consiliul director al ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii) - organizaţie cu o istorie de peste 20 ani, ce reprezintă peste 150 de companii IT ce îşi desfăşoară activitatea în România – fiind în prezent Vicepreşedinte în cadrul instituţiei.

În 2011, Daniel Ilinca, alături de Radu Amarie (CTO), doi tineri absolvenţi de Informatică ai Universităţii din Bucureşti, au fondat un startup în tehnologie şi au creat astfel conceptul Softbinator, entitate construită să pună bazele unei comunităţi solide a programatorilor din Bucureşti (astăzi cunoscut sub numele de Softbinator Foundation). În 2007, Ilinca devenea membru al TechAngels, cel mai mare grup de investitori români în companii de tehnologie.

Planul iniţial a fost organizat în jurul unei platforme online orientată spre încurajarea celor mai bune practici în cariera de programator şi listarea celor mai ofertante joburi pentru aceştia, utilizatorii fiind dezvoltatori de software şi companii din industria IT. S-a construit astfel o platformă de recrutare inteligentă, care îşi propune prin algoritmi proprietari să găsească cea mai bună potrivire între programatori şi angajatori.

Softbinator Technologies şi-a primit însă numele în ianuarie 2020, compania fiind denumită la înfiinţare (iulie 2017) Cornerstone Holdings. Redenumirea a venit sub conducerea lui Daniel Ilinca (CEO), alături de Marius Baisan (CTO), Alex Dianu (COO) şi Andreea Popa (CFO). În august 2020 compania a devenit societate pe acţiuni.

Acţiunile CODE s-au tranzacţionat vineri între un minim de 63 de lei şi un maxim de 73 de lei, pe un rulaj de tranzacţionare de aproape 1 milion de lei.

Listarea acţiunilor CODE consolidează prezenţa sectorului IT pe piaţa de capital românească, fiind a 12-a companie din acest sector prezentă la Bursă şi a noua listată doar în acest an.

„Venirea Softbinator Technologies la Bursă  aduce un nou suflu pentru investitorii de la bursă dornici să facă investiţii într-un domeniu atât de actual şi necesar precum industria software. Este a 23-a listare a unei companii în acest an, implicit a 20-a pe piaţa AeRO, la care se adaugă 32 de emisiuni de obligaţiuni corporative şi 12 emisiuni de titluri de stat Fidelis. Valoarea şi numărul finanţărilor derulate în 2021 ne arata capacitatea pieţei de capital de a susţine planurile de dezvoltare ale antreprenorilor români şi, mai ales, potenţialul de creştere al pieţei AeRO. Bursa românească este aici ca să susţină toţi antreprenorii, cu mecanisme de finanţare construite potrivit nevoilor lor”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Compania a vândut în cadrul unui plasament privat derulat în data 28 septembrie 2021 un număr de 100.000 acţiuni, reprezentând 10% din capitalul firmei, finanţare care urmează să fie folosită pentru deschiderea unor birouri în SUA şi Israel, precum şi pentru achiziţii.

Compania anunţă de asemenea că va continua să se finanţeze prin piaţa de capital pentru a-şi susţine strategia de creştere.

În cadrul plasamentului, încheiat anticipat pe fondul unei suprasubscrieri de aproape 8 ori, au participat 128 investitori de retail şi profesionali care au subscris acţiuni la un preţ de 60 lei pe acţiune, astfel că Softbinator a atras de la investitorii din piaţa de capital suma de 6 milioane de lei. Capitalizarea anticipată a companiei a fost de 60 de milioane de lei.

Plasamentul privat şi listarea acţiunilor CODE au fost realizate cu sprijinul TradeVille, în timp ce Cornerstone Communications a fost consultantul autorizat pentru listare. Avocaţii in-house ai Softbinator, Andrada Damian şi Dan Paşală, au gestionat implicaţiile juridice ale demersului.

„Ne bucurăm să încheiem anul cu o nouă listare a unei companii de tehnologie la Bursa de Valori Bucureşti. Faptul că cea mai mare parte a serviciilor şi produselor software ale Softbinator este vândută în afara ţării este un motiv suplimentar de a ne bucura că bursa susţine atât inovaţia cât şi exporturile româneşti. Le mulţumim investitorilor pentru interesul arătat şi dorim echipei de la Softbinator o experienţă lungă şi minunată în noua calitate de emitent listat la bursa noastră”, a declarat Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct TradeVille.

„IT-ul este de departe cel mai activ sector în acest an la Bursa de Valori Bucureşti din punctul de vedere al numărului de companii listate în 2021. Ne bucurăm să fim alături de Softbinator Technologies în acest moment de reper pentru companie. Modul lor de lucru agile şi cunoştinţele vaste în tehnologiile de ultimă oră sunt caracteristici ce stau la baza potenţialului de creştere al companiei. Le urăm mult succes lui Daniel şi echipei lui în îndeplinirea obiectivelor stabilite şi abia aşteptăm să continuăm să lucrăm împreună în dezvoltarea relaţiei cu investitorii şi acţionarii CODE”, a declarat Zuzanna Kurek, fondator Cornerstone Communications.

Compania are aproximativ 100 de angajaţi şi colaboratori, atât în sediul din Bucureşti, cât şi în Constanţa. Conceptul Softbinator a luat fiinţă încă din 2011, sub forma unei comunităţi a programatorilor din Bucureşti, la iniţiativa lui Daniel Ilinca, în prezent CEO în cadrul companiei. Softbinator Technologies prestează în prezent servicii pentru clienţi din SUA, Israel, Singapore, Romania, Marea Britanie.

Anterior plasamentului, acţionarii principali, Daniel Ilinca, Simple Capital şi Bittnet Group au vândut un număr de 59.530 acţiuni către 35 persoane fizice – angajaţi şi colaboratori ai grupului şi trei persoane juridice, dintre care două vehicule de investiţii din grupul Impetum, respectiv din grupul Autonom.

Transferul acţiunilor s-a efectuat la preţul maxim din plasament. în urma plasamentului privat, acţionariatul companiei este format din Daniel Ilinca, fondator şi CEO deţine 46,26% din companie, Bittnet Systems 18,99% din acţiuni, echipa de conducere formată din Alexandru Dianu (COO), Marius Baisan (CTO) şi Andreea Popa (CFO) deţin 10,8%, Simple Capital, un vehicul de investiţii al lui Andrei Pitiş, deţine 8,09%, la care se adaugă celelalte două vehicule de investiţii, din grupul Impetum – cu o deţinere de 1,5%, respectiv din grupul Autonom – 0,67%, precum şi cele 35 de persoane fizice, angajaţi şi colaboratori ai grupului cu un total de 3,65%, în timp ce investitorii BVB deţin 10% din acţiuni.

Din suma de 6 milioane de lei atrasă în urma plasamentului privat şi din capitaluri proprii, până la finalul anului 2022 o sumă de 2,5 milioane de lei va fi alocată pentru deschiderea de birouri de business development în SUA şi Israel, 3 milioane de lei vor fi utilizaţi pentru achiziţii de alte companii (M&A) cu specific similar de activitate din România, 1,5 milioane de lei vor fi folosiţi pentru lansarea a două linii de servicii noi – Smart Contracts Audits şi DevOps Legacy App Migration, iar alte 1,5 milioane de lei pentru lansarea şi promovarea Softbinator Magic Stack (SMS), primul produs 100% al Softbinator.

În 2020, Softbinator Technologies a înregistrat o cifră de afaceri de 12,3 milioane de lei şi un profit net de 2,6 milioane de lei. în prima jumătate a anului 2021, Softbinator Technologies a înregistrat vânzări de 7,71 milioane de lei, în creştere cu 43% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit net de 1,39 milioane de lei, cu 18% în plus.

Compania estimează venituri de 16,2 milioane de lei şi un profit de 3,4 milioane de lei pentru 2021. Softbinator Technologies îşi propune să ajungă la o rată de creştere anuală compusă de 70% în următorii 4 ani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.