Cine credea că dezastrul de la Fukushima n-a fost provocat de natură?

Autor: Razvan Muresan Postat la 28 februarie 2012 180 afişări

Dezastrul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi, situată pe coasta estică a Japoniei, nu a fost provocat de o calamitate naturală, ci de greşelile guvernului japonez, autorităţile de regmelentare şi de industria nucleară, potrivit raportului Lessons from Fukushima, realizat de organizaţia Greenpeace.

Concluzia raportului este că dezastrul nuclear provocat de mâna omului se poate repeta la oricare centrală nucleară din lume, milioane de oameni fiind astfel expuşi riscului. "Deşi declanşat de tragicul cutremur şi tsunami din 11 martie, dezastrul de la Fukushima a fost, în cele din urmă, provocat de către autorităţile japoneze, care au ales să ignore riscurile şi să considere afacerea o prioritate mai mare decât siguranţa," a declarat Jan Vande Putte, campaigner Greenpeace pe energie nucleară. "Raportul arată că energia nucleară nu este sigură în mod inerent, iar guvernele aprobă în pripă construirea de noi reactoare nucleare, însă nu sunt pregătite corespunzător pentru a face faţă problemelor şi pentru a proteja oamenii de dezastrele nucleare. Acest lucru nu s-a schimbat de la dezastrul de la Fukushima şi de aceea, milioane de oameni sunt în continuare expuşi riscurilor nucleare."

Raportul, revizuit de dr. Helmut Hirsch, expert în siguranţa nucleară, atinge trei puncte importante:

1) Autorităţile japoneze şi operatorii centralei nucleare de la Fukushima au făcut estimări complet greşite referitoare la riscurile unui accident grav. Riscurile reale erau cunoscute, însă au fost minimizate şi ignorate.

2) Chiar dacă Japonia este considerată una dintre cele mai bine pregătite ţări din lume în ceea ce priveşte confruntarea cu dezastre majore, realitatea unui dezastru nuclear masiv s-a dovedit a fi mult mai gravă decât se estimase. Planurile de stare de urgenţă nucleară şi evacuare au dat greş, iar oamenii nu au fost protejaţi.

3) Sute de mii de oameni au fost profund afectaţi de evacuările menite să-i scape de contaminarea radioactivă. Aceşti oameni nu îşi pot reface vieţile din cauza lipsei sprijinului şi compensaţiilor financiare. Japonia este una dintre cele doar trei ţări în care operatorul nuclear este tras la răspundere, prin lege, pentru toate costurile unui eventual dezastru. Cu toate acestea, şi acolo legea şi schemele de compensaţie sunt necorespunzătoare. Chiar după un an de la începerea dezastrului, oamenii afectaţi sunt lăsaţi pur şi simplu să se descurce singuri, iar contribuabilii japonezi vor suporta, în cele din urmă, majoritatea costurilor.

"Acest dezastru a fost previzibil şi ar fi putut fi prevenit, dar a avut loc din cauza veşnicei strategii prin care se fac economii pentru a proteja profitul, nu oamenii," a declarat Kazue Suzuki, campaigner Greenpeace pe energie nucleară în Japonia. "Autorităţile deja fac eforturi nechibzuite pentru a reporni reactoarele fără să fi învăţat nimic de pe urma dezastrului de la Fukushima, iar oamenii vor fi, din nou, obligaţi să plătească preţul pentru greşelile guvernului lor.""Oamenii nu ar trebui să fie forţaţi să trăiască cu mitul siguranţei nucleare, la umbra unui dezastru nuclear care se poate întâmpla oricând," a spus Vande Putte. "Energia nucleară trebuie îndepărtată treptat şi înlocuită cu investiţii inteligente în măsuri de eficienţă energetică şi energie obţinută din surse regenerabile. Această abordare va crea milioane de locuri de muncă sustenabile, va îmbunătăţi independenţa energetică, va reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi va asigura condiţiile necesare pentru ca oamenii să nu mai sufere de pe urma emisiilor radioactive provocate de un dezastru care ar fi putut fi prevenit."

Greenpeace solicită guvernului japonez să nu repornească centralele nucleare, ci să sprijine măsurile de eficienţă energetică şi de încurajarea energiei regenerabile, făcând totodată un apel global la renunţarea treptată la energia nucleară până în 2035.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
japonia,
fukushima,
radiatii,
efecte,
greenpeace,
dezastru
/actualitate/cine-credea-ca-dezastrul-de-la-fukushima-n-a-fost-provocat-de-natura-9352250
9352250
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.