Cine are nevoie de Arpechim

Postat la 05 iunie 2007 3 afişări

Discutiile suscitate saptamana trecuta de posibila inchidere a Arpechim au dus la intrebarea cat de importanta este functionarea unei rafinarii care inseamna o treime din capacitatea de rafinare a tarii. Mai precis, se pot descurca Petrom si Romania fara Arpechim?

Discutiile suscitate saptamana trecuta de posibila inchidere a Arpechim au dus la intrebarea cat de importanta este functionarea unei rafinarii care inseamna o treime din capacitatea de rafinare a tarii. Mai precis, se pot descurca Petrom si Romania fara Arpechim?

 

Grupul Petrom nu a inceput anul prea optimist. Si-a bugetat profituri in scadere cu un sfert fata de anul trecut, luand in calcul atat pretul posibil mai scazut al petrolului, dar si investitiile necesare pentru rafinare, gaze, explorare si productie. In primul trimestru, cifra de afaceri i-a scazut cu 12%, iar profitul net s-a diminuat cu 57%.

 

Prima investitie programata pentru acest an era la Arpechim, rafinarie despre care Werner Schinhan (directorul adjunct al Petrom care tocmai si-a anuntat retragerea) afirma cu doi ani in urma ca este una dintre cele mai neperformante rafinarii din Europa. Aici, managementul companiei a estimat ca este necesara o investitie de 200 de milioane de euro pana in 2010, prima revizie urmand a avea loc in luna aprilie a acestui an. Cum in revizia din luna aprilie nu au fost rezolvate decat o parte din problemele rafinariei, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Arges a decis inchiderea rafinariei pe o perioada de sase luni, pentru ca Petrom sa isi puna la punct problemele privind modernizarea rezervoarelor cu capac fix pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic. In urma contestatiei Petrom, oficialii de la mediu au replicat ca, daca in sase luni problemele nu se rezolva, rafinariei

i-ar putea fi suspendata definitiv autorizatia de functionare.

 

Fie pentru o luna, sase luni sau definitiv, ce ar insemna disparitia Arpechim de pe piata? "Pentru piata interna nu ar insemna mai nimic, deoarece oricum este supraproductie si se exporta jumatate din ceea ce se rafineaza", spune Paul Pop, consultant al Rottco Consult, firma care activeaza preponderent pe piata externa. Cererea de produse rafinate pe piata romaneasca este de 5 milioane de tone, iar productia depaseste putin 10 milioane de tone.

 

Inchiderea Arpechim inseamna insa o scadere a capacitatii de rafinare in ansamblu. Intr-un astfel de scenariu, Rompetrol ar deveni lider pe piata de rafinare, procesand la Petromidia cantitati apropiate celor pe care Petrom le va face la Petrobrazi. Iar restul competitorilor vor avea ocazia sa vanda putin mai mult pe piata interna: "Toti ar vrea sa vanda toate volumele sau macar volume mai mari pe piata interna, deoarece marjele sunt mult mai bune. Dar piata interna nu are nevoie de atat de mult, plus ca banii se intorc inapoi mai greu", explica Paul Pop. El spune insa ca exportul are alte avantaje: "aproape jumatate de productie se duce pe piata externa, unde este adevarat ca marjele sunt mult mai mici, dar platile sunt prompte si astfel se poate mentine in functiune o rafinarie si la intreaga ei capacitate, daca producatorul vrea".

 

In afara de Lukoil, care vinde pe piata interna aproape tot ce rafineaza la Petrotel Lukoil, liderii pietei de rafinare lucreaza in proportii aproximativ egale pentru piata interna si export. Petrom a vandut anul trecut pe piata externa 2,2 milioane de tone de produse, in timp ce Rompetrol a vandut putin peste 2 milioane de tone la export, principalii clienti fiind tot companii din grupul Rompetrol, dar si Totsa Oil Trading sau Transamonia.

 

O privire asupra structurii rafinariilor arata ca iesirea din joc a celor 3,43 de milioane de tone rafinate anual la Arpechim ar insemna in primul rand o posibila reducere a afacerilor pentru Petrom - care a vandut anul trecut 6,8 milioane de tone de produse procesate si care nu isi calculase decat o pauza mai mica la Arpechim in aprilie, nu una de sase luni sau inca mai lunga. "La Arpechim a fost finalizata recent revizia generala si din acest motiv stocurile de carburanti erau deja reduse, deci prelungirea perioadei de inchidere a rafinariei ar putea influenta piata. Noi vom depune toate eforturile pentru a micsora efectele asupra pietei, iar in acest sens avem in vedere si importurile de produse", au comunicat oficialii Petrom Group. Pe de o parte, din ceea ce produce la Petrobrazi (anul trecut s-au procesat acolo 3,42 milioane de tone), Petrom isi poate acoperi distributia in reteaua proprie de benzinarii (care inseamna 990.000 de tone de carburanti) si de asemenea contractele comerciale interne (2,23 milioane de tone). Oficialii Petrom stau deocamdata linistiti: "Pe termen scurt nu vor exista efecte asupra alimentarii cu carburanti".

 

Pe de alta parte, compania prevazuse deja o oprire a rafinariei, iar o serie de contracte fusesera puse in asteptare pana la reluarea productiei ori reorientate spre cealalta rafinarie a companiei, dupa cum confirma oficialii Petrom: "Petrobrazi opereaza deja la o capacitate ridicata datorita faptului ca Arpechim a fost in revizie generala in luna aprilie".

 

Petrobrazi are o capacitate instalata mai mare decat a Arpechim, de 4,5 milioane de tone de titei pe an. Dar si Petrobrazi are nevoie de revizie si de investitii mult mai mari. Conform reprezentantilor Petrom, investitiile pe care compania intentioneaza sa le faca in ambele rafinarii sunt de peste 1 miliard de euro pana in 2010, dintre care circa 1 miliard la Petrobrazi si 200 de milioane la Arpechim.

 

Daca pentru clientii interni sau externi ai Arpechim cumparatori de carburant se pot gasi solutii, atat din faptul ca Petrom va acoperi cererea din importuri de produse finite, cat si prin cresterea capacitatii de rafinare la Petrobrazi, cel mai oropsit de toata aceasta situatie este combinatul petrochimic Oltchim, a carui materie prima vine exclusiv de la Petrom. Disperat de pierderile zilnice de 1 milion de euro pe care i le-ar provoca inchiderea Arpechim, combinatul a iesit saptamana trecuta cu o oferta de cumparare a intregii rafinarii. Cei de la Oltchim au fost singurii care au spus-o direct, dar speculatiile ca Petrom ar vrea sa vanda Arpechim au curs toata saptamana trecuta. Petrom a negat intentia de instrainare a rafinariei, iar potentialii cumparatori, precum Dinu Patriciu, au declarat ca nu sunt direct interesati: "Eu sunt interesat de o rafinarie in vestul Europei, nu neaparat de inca una pe piata romaneasca", spune Dinu Patriciu, care considera ca reorientarea exporturilor catre piata interna este perfect posibila si ca nu exista posibilitatea declansarii unei crize.

 

Singurul loc unde s-a simtit un aer de criza dupa anuntul facut de Agentia de Mediu Arges a fost la bursa, unde actiunile Petrom au pierdut intr-o singura zi aproape 400 mil. euro. In urmatoarele zile, balanta s-a echilibrat insa, iar analistii au apreciat ca influente grave asupra actiunilor ar putea fi doar daca situatia se va prelungi mai mult de o luna. Adica daca inchiderea timp de sase luni a rafinariei chiar ar fi decisa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cine are nevoie de Arpechim
/actualitate/cine-are-nevoie-de-arpechim-1009382
1009382
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.