Cîmpeanu: Sunt toate mecanismele create în aşa fel încât toţi copiii să poată merge la şcoală

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 14 septembrie 2022 19 afişări

Cîmpeanu: Sunt toate mecanismele create în aşa fel încât toţi copiii să poată merge la şcoală

Sunt toate mecanismele create în aşa fel încât toţi copiii să poată merge la şcoală, spune Sorin Cîmpeanu, care precizează că Ministerul Educaţiei a propus o sumă forfetară pentru acei copii care nu au trasee standardizate de transport între domiciliu şi şcoală.

„Vom adopta decizii legate de ceea ce înseamnă creşterea sumelor pe care Guvernul le alocă pentru recompensarea performanţei. În acest sens, reuşim să ajungem la un cuantum de până la 20.000 de lei, pentru premiile internaţionale obţinute de către elevii români care participă la aceste concursuri. Doresc să fac o legătură între ceea ce a apărut în spaţiul public, legat de asigurarea transportului pentru elevii din mediul rural şi desigur a celor care au probleme financiare, legate de asigurarea tuturor condiţiilor astfel încât să poată să beneficieze de educaţie, aşa cum ne-am asumat. Ştim foarte bine că la nivelul Guvernului şi în discuţiile particulare cu domnul ministru, am solicitat să asigurăm fiecărui elev, fiecărui copil din ţara noastră dreptul la educaţie şi să facilităm, prin măsurile luate împreună cu autorităţile locale (..) să facem în aşa fel încât să ne coordonăm efortul pentru a asigura copiilor din România accesul şi dreptul la educaţie. Dincolo de această clarificare, vreau să mă asigur că toate aceste măsuri vor funcţiona şi nu vom avea problemă în ceea ce priveşte atât asigurarea măsurilor sociale cât şi de asigurare a transportului pentru elevii care trebuie să se deplaseze pe distanţe mari pentru a putea să meargă la şcoală”, a spus la începutul şedinţei de Guvern Nicolae Ciucă.

Sorin Cîmpeanua spus că Ministerul Educaţiei asigură plata transportului elevilor din bugetul propriu.

„Vă asigur că da, tocmai aceste mecanisme le-am creat şi această separare, Ministerul Educaţiei asigură plata transportului elevilor din bugetul propriu. Ministerul Educaţiei a propus o sumă forfetară pentru acei copii care nu au trasee standardizate de transport între domiciliu şi şcoală. Deci este o alocaţie forfetară, pe care toţi cei care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu o vor primi. Vă asigur că sunt toate mecanismele create în aşa fel încât toţi copiii să poată merge la şcoală”, a spus ministrul Educaţiei.

Decizia de a elimina bursele sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate este pe cât de „surprinzătoare pe atât de nedreaptă”, afirmă Avocatul Poporului. Mai mult, ea a nu fost anunţată public de Ministerul Educaţiei, astfel cum avea obligaţia legală.

Senatorul USR Irineu Darău afirma vineri că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anulat bursele sociale acordate elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.

„Ultima bătaie de joc a ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, faţă de elevi şi părinţi este tăierea, pe ascuns, a burselor sociale de 200 de lei pe care le primeau elevii de la sate care fac liceul în altă localitate. USR îi cere ministrului Cîmpeanu abrogarea ordinului de ministru emis în 7 septembrie şi revenirea la situaţia iniţială, astfel încât elevii de liceu navetişti să beneficieze de burse sociale în continuare”, potrivit unui comunicat de presă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciucă,
cîmpeanu,
elevi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.