China anunţă o politică demografică fără precedent: Trei copii per familie. Rata de fertilitate din ţară a ajuns la nivelul celor mai îmbătrânite societăţi din lume, precum Italia şi Japonia

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 31 mai 2021 110 afişări

China anunţă o politică demografică fără precedent: Trei copii per familie. Rata de fertilitate din ţară a ajuns la nivelul celor mai îmbătrânite societăţi din lume, precum Italia şi Japonia

China a anunţat luni că fiecare cuplu va putea creşte maxim trei copii, schimbare majoră faţă de limita actuală de doi copii, în condiţiile în care datele au surprins un declin dramatic al naşterilor din cadrul celei mai populate ţări din lume, potrivit CNBC.

În 2016, China a renunţat complet la politica de un copil per familie pe care a adoptat-o la începutul anilor 1980, alegând în schimb o limită de doi copii per familie care nu a reuşit să alimenteze creşterea numărului de naşteri din ţară, având în vedere costurile masive impuse de viaţa în marile oraşe chineze.

La începutul lunii, autorităţile au declarat că populaţia a crescut în ultimul deceniu într-un ritm extrem de slab, similar celui din anii 1950, rata de fertilitate fiind de 1,3 copii per femeie în 2020, asemănătoare cu societăţile tot mai îmbătrânite din Japonia şi Italia.

În 2020 s-au născut oficial 12 milioane de copii în China, cu 2,65 de milioane mai puţin faţă de 2019, în scădere cu 18%, iar datele preliminare de anul acesta indică un declin de 15%.

Recensământul realizat la fiecare zece ani arată că populaţia Chinei a crescut la 1,41 miliarde de oameni între 2010 şi 2020, în creştere cu 5,38%. Informaţiile reflectă o creştere anuală de 0,53%, mai mică decât media de 0,57% raportată între 2000 şi 2010.

Schimbarea de politică va veni cu „măsuri de susţinere care vor ajuta la îmbunătăţirea structurii demografie a ţării noastre, făcând astfel faţă îmbătrânirii populaţiei şi menţinându-ne avantajele în ceea ce priveşte resursele umane”, reiese dintr-un comunicat al agenţiei de presă Xinhua.

Prin măsuri se găsesc „reducerea costurilor educaţionale pentru familii, sprijinirea persoanelor aflate în căutare unei locuinţe, garantarea intereselor legale ale femeilor aflate în câmpul muncii şi combaterea oferirii masive de zestre”, neintrând în detalii în ceea ce priveşte ultimul aspect, conform ABC News.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
copii,
china,
familie,
politica,
fertilitate,
nastere,
rata,
declin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.