Centrele universitare, noi poli de afaceri

Autor: Ioana Matei Postat la 06 decembrie 2017 259 afişări

Cea mai mare parte a noilor investiţii în clădiri de birouri s-a concentrat în proximitatea universităţilor din Capitală, zonele în care sunt situate cele mai mari instituţii de învăţământ superior fiind şi în vizorul dezvoltatorilor imobiliari, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

Centrele universitare, noi poli de afaceri

Peste 300.000 de persoane lucrează în clădiri moderne de clasa A şi B, în Bucureşti, la acest număr adăugându-se şi angajaţii din spaţiile de birouri neconvenţionale sau de clasa C, potrivit datelor companiei, care mai arată că peste 40.000 de studenţi se înscriu anual la cele mai mari 16 universităţi din Bucureşti, de unde marile companii îşi recrutează viitorii angajati.

Romania a devenit o piaţă atractivă pentru investiţii în ultimii ani, tot mai multe companii străine fiind interesate de extinderea activităţii şi la nivel local, în special datorită disponibilităţii forţei de muncă, a evoluţiei economice dar şi a costurilor cu forţă de muncă mai mici faţă de alte pieţe regionale, explică reprezentanţii CBRE:

 „Avem potenţialul de a deveni un pol regional de afaceri, iar acest lucru se datorează unor capacităţi intelectuale şi lingvistice superioare pe care angajaţii din ţară noastră le deţin. Mai mult de 90% din numărul total de studenţi vorbesc la un nivel avansat limba engleză, un factor decisiv şi un motiv pentru care tot mai multe companii anunţă noi investiţii în marile oraşe din România. Universităţile locale au înţeles acest lucru şi au adaptat curricula în concordanţă cu cerinţele reale din câmpul muncii”, a declarat Mihai Păduroiu, head of advisory & transaction services investor leasing  office, CBRE.

Cu excepţia zonei de Nord a Capitalei, în care este concentrat aproximativ 28% din stocul disponibil de proiecte moderne de birouri, marea majoritate a sub-zonelor se află în vecinătatea uneia sau mai multor universităţi cunoscute.

 „Foarte multe multinaţionale organizează, în cadrul universităţilor, diferite cursuri pentru a pregăti mult mai bine studenţii şi potenţialii viitori angajaţi. În acest fel, numărul programelor de internship a crescut de la un an la altul, iar relaţiile dintre companii şi universităţi s-au consolidat. Bucureştiul este unul dintre cele mai importante destinaţii de outsourcing din regiune, în Capitală figurând peste 40.000 de angajaţi în acest sector.  Ne aşteptăm la o creştere minimă de 10-15% în acest segment, evoluţie ce se datora cererilor venite din partea companiilor care îşi doresc să între pe piaţă din România”, a mai adăugat Mihai Paduroiu.

Datele CBRE mai arată că în Bucureşti, companiile specializate în ITO (Information Technology Outsourcing) şi BPO (Business Process Outsourcing) reprezintă cel mare mare procent, 65% din totalul de companii analizate. În total, cele două segmente au, în câmpul muncii, aproximativ 40.000 de angajaţi.

Numarul mediu de angajaţi variază între 270 de persoane pentru o companie ITO până la 500 pentru o companie BPO. Un procent de 28% din companiile analizate provin din SUA, urmat de România, cu 23% din total. Tot 23% din totalul analizat în Bucureşti este reprezentat de companii de tipul SSC, restul de 12% fiind companii cu specializare în Research&Development.

In centrul Capitalei, Vastint România, parte a Interogo Holding dezvoltă ansamblul de birouri Timpuri Noi Square, proiect care la finalizare va fi alcătuit de şase clădiri cu o suprafaţă totală închiriabilă de 100.000 mp. Proiectul se află în vecinătatea universităţilor “Titu Maiorescu”, “Dimitrie Cantemir” sau “Nicolae Titulescu” din Capitală, instituţii de învăţământ care lansează anual peste 4.000 de locuri în cadrul facultăţilor cu diferite specializari.

Campus 6 este un alt proiect de clădiri de birouri, dezvoltat de Skanska România în imediată apropiere a Universităţii Politehnică din Bucureşti, unde anual se înscriu aproximativ 6.000 de studenţi. Alte 1.500 de locuri în facultăţi sunt disponibile şi în alte instituţii private de învăţământ superior din zona. Un nou pol de afaceri se conturează în zona Piaţă Presei – Expoziţiei, acolo unde noi dezvoltări sunt anunţate şi unde investitorii imobiliari simt potenţialul unui hub de business. Portland Trust a anunţat dezvoltarea unui nou proiect de birouri în zona Expoziţiei, acolo unde 50% din ansamblul Blue Rose Office Park a fost deja preinchiriat de ING Bank, companie care va ocupă 20.000 mp. Atât Portland Trust, cât şi alţi investitori imobiliari care vizează noi proiecte de birouri în zona, dezvoltă proiecte pe terenuri aflate în vecinătatea Universităţii Româno-Americane, cu circa 2.000 de locuri disponibile anual, precum şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, cu peste 2.500 locuri.

Centru-Vest a devenit în ultimul timp o nouă zona de afaceri în jurul căreia se concentrează noi proiecte de birouri, unde Skanska, Vastint, CA Immo, AFI Europe sau Forţe Partners se află pe lista investitorilor cu proiecte în dezvoltare. Tot în zona Orhideea – Politehnică, Vastint România dezvoltă Business Garden Bucharest, în imediată apropiere a complexului studenţesc Grozăveşti-Regie. La finalizare, proiectul va dispune de o suprafaţă închiriabilă totală de 43.000 mp. În aceeaşi zona, dezvoltatorul CĂ Immo construieşte proiectul Orhideea Towers, care va dispune de o suprafaţă 37.000 mp şi se va finaliza la începutul lui 2018.

Analizele CBRE mai arată că, anual, sunt create aproximativ 10.000 de noi locuri de muncă doar în Capitală. Stocul modern de spaţii de birouri va creşte de la 2,76 milioane mp la finalul acestui an, la peste 3,5 milioane mp în 2020, mai mult de 800.000 mp fiind planificaţi sau în curs de dezvoltare în următorii trei ani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.