Centrala pe gaze de 160 mil. dolari a Rompetrol de la Midia este aproape gata. Unitatea de 80 MW ar putea intra în funcţiune până la finalul anului, prima conectare de acest tip de mai bine de 10 ani. Kazahii se mai uită şi la energie solară

Autor: Roxana Petrescu Postat la 03 martie 2024 77 afişări

Kazahii de la Rompetrol, proprietarii celei mai mari rafinării din România, Petromidia din Năvodari, sunt pe ultima sută de metri pentru realizarea proiectului brownfield de 80 MW, capacitate de producţie pe energie din gaze, pe platforma de la Midia.

Centrala pe gaze de 160 mil. dolari a Rompetrol de la Midia este aproape gata. Unitatea de 80 MW ar putea intra în funcţiune până la finalul anului, prima conectare de acest tip de mai bine de 10 ani. Kazahii se mai uită şi la energie solară

Dacă şi planurile Romgaz de a finaliza lucrările la centrala pe gaze de la Iernut se vor concretiza, 2024 are şanse mari să devină cel mai bun an pentru finalizarea proiectelor convenţionale de producere a energiei din ultimul deceniu.

Kazahii de la Rompetrol, proprietarii celei mai mari rafinării din România, Petromidia din Năvodari, sunt pe ultima sută de metri pentru realizarea proiectului brownfield de 80 MW, capacitate de producţie pe energie din gaze, pe platforma de la Midia. Centrala, care nu mai funcţiona, ar putea fi conectată la sistem în a doua parte a acestui an. Ultima investiţie realizată în producţia de energie din gaze este centrala Brazi a OMV Petrom, care a fost conectată la sistem în 2021, cu o capacitate de 860 MW şi o investiţie de 530 mil. euro. Dacă şi Romgaz va finaliza proiectul Iernut, 460 MW cu 269 de milioane de euro, anul 2024 devine unul foarte bun pentru investiţiile în producţia de energie ţinând cont de parcursul modest al României din ultimele decenii. Investiţia este realizată prin intermediul Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), un joint venture între statul român şi KMG (KazMunayGas) International.

„În acest moment, stadiul de realizare a centralei de cogenerare din proximitatea rafinăriei Petromidia se ridică la 95%. Echi­pa­mentele necesare au fost recep­ţionate şi montate conform graficului de lucrări agreat cu toate părţile implicate în acest proiect“, spun reprezentanţii FIEKR. Lucrările au început în primăvara anului 2021, iar estimarea pentru punerea în funcţiune viza anul 2023.

„În cursul anului trecut s-au înregistrat întârzieri în graficul de lucrări (avize, lucrări suplimentare, verificări, întârzieri în livrarea echi­pamentelor etc.), ceea ce a deter­minat stabilirea unor noi termene.“

„Au fost identificaţi şi alţi factori care au decalat termenele stabilite iniţial, unele independent de activitatea curentă a companiei Rompetrol Energy.“

De exemplu, spun reprezentanţii FIEKR, cele două cutremure care au lovit Turcia şi Siria, la începutul lunii februarie a anului trecut, au determinat o reducere semnificativă a lucrărilor din partea contractorului general Calik Enerji Turcia. Cu o intensitate de 7,8 şi 7,7, acestea sunt considerate cea mai mare catastrofă naturală într-un secol în Europa, conform Organizaţiei Mondială a Sănătăţii. „Conform graficului actual, după finalizarea lucrărilor mecanice, instalarea echipamentelor, stabilirea legăturilor/conductelor aferente fluxurilor operaţionale, dar şi a conductei de aprovizionare cu gaz natural cu o lungime de 4,1 km, urmează o altă etapă majoră – verificarea, testarea, avizarea şi începerea procedurilor de punere în funcţiune, precum şi atingerea parametrilor tehnici şi optimi. în acest sens, estimăm că startul funcţionării centralei este fezabil în a doua parte a acestui an.“

Centrala de cogenerare a fost proiectată ţinând cont, în primul rând, de necesităţile actuale de producţie ale rafinăriei Petromidia si a consumatorilor de pe platforma industrială Midia. „Astfel, centrala va putea produce până la 80 de MWh şi va acoperi integral necesarul maxim de 70 MWh de energie electrică, dar şi 180 de tone/h de abur, pentru ca procesele tehnologice ale celei mai mari rafinării din ţară să fie alimentate cu utilităţi de noua capacitate. În acelaşi timp, va asigura necesarul de energie pentru eventuale dezvoltări industriale pe platformă.“

Construcţia centralei pe cogenerare, investiţie de 160 de milioane de dolari, este cel mai mare proiect de acest gen dezvoltat pentru susţinerea activităţii operaţionale a rafinăriei Petromidia. Investiţia este de tip brownfield şi presupune integrarea activelor Uzinei Termoelectrica Midia, dar şi personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor existente şi a noii centrale. „Centrala va permite o reducere semnificativă a preţului energiei electrice livrate către platforma Petromidia, prin eliminarea unei părţi din tarifele de reglementare (ex. tarifele de transport şi distribuţie), dar si o siguranţă în asigurarea necesarului de energie, la standardele de calitate impuse de instalaţiile de producţie. De asemenea, va genera, anual, circa 11 milioane de dolari, prin impozite plătite către bugetul de stat.“

Fondul de Investitii a fost înfiinţat la finele lui 2018, în baza unui Acord de Asociere încheiat între KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE). Fondul şi-a propus pe o perioadă de 7 ani de zile investiţii de 1 mld. dolari. „Până la acest moment au fost aprobate investiţii totale de 315 milioane de dolari.“ Portofoliul de investiţii al Fondului cuprinde trei piloni principali – rafinare, downstream şi decarbonizare.

„Pe lângă proiectele aflate deja în desfăşurare, FIEKR face progrese şi în partea de decarbonizare. Astfel, KMG Rompetrol Development, în calitate de vehicul investiţional al FIEKR, a semnat un contract de finanţare cu Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA), pentru implementarea proiectului <<Dezvoltarea infrastructurii de combustibil alternativ a Rompetrol pe autostrada A1 la frontiera RO – HU>>.“ Proiectul vizează instalarea de puncte de reîncărcare cu o putere minimă de 150 kW şi 12 conexiuni la reţea cu o putere minimă de 600kVA, distribuite în 11 locaţii situate de-a lungul reţelei rutiere TEN-T din România (autostrada A1 în apropierea graniţei cu Ungaria).

„Totodată, a fost realizat un studiu de fezabilitate pentru producerea de bioetanol cu capacitate de minim 50.000 de tone, pentru consumul rafinăriei Petromidia, dar şi un studiu de fezabilitate pentru coprocesarea biodiselului, într-o instalaţie dedicată cu capacitate de 60.000 de tone.“ Un alt proiect vizat, din sfera decarbonizării, este instalarea de panouri fotovoltaice pe platforma Petromidia, pentru a folosi energia regenerabilă în procesele proprii ale rafinăriei, ori pentru producţia de hidrogen verde.

„Toate proiectele amintite, cu excepţia instalării punctelor de reîncărcare electrică, vor fi analizate suplimentar, în căutarea celor mai eficiente soluţii de implementare.“

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.