Cele mai mari naţiuni cu păduri tropicale formează o alianţă pentru salvarea junglei

Autor: Dorin Oancea Postat la 15 noiembrie 2022 21 afişări

Cele mai mari trei naţiuni din lume cu păduri tropicale, Brazilia, Republica Democrată Congo şi Indonezia, au lansat în mod oficial un parteneriat pentru a coopera în domeniul conservării pădurilor, după un deceniu de discuţii privind o alianţă trilaterală, scrie CNN.

Cele mai mari naţiuni cu păduri tropicale formează o alianţă pentru salvarea junglei

Reuters a relatat în august că Luiz Inacio Lula da Silva, ales preşedinte al Braziliei la sfârşitul lunii octombrie, va încerca să încheie un parteneriat cu celelalte două mari naţiuni cu păduri tropicale pentru a face presiuni asupra lumii bogate să finanţeze conservarea pădurilor.

Distrugerea rapidă a pădurilor tropicale, care, prin vegetaţia lor densă, servesc drept rezervoare de carbon, duce la eliberarea de dioxid de carbon care încălzeşte planeta, punând în pericol obiectivele climatice globale. Refacerea junglei defrişate anterior are avantajul de a elimina gazele cu efect de seră deja prezente în atmosferă.

Reprezentanţii celor trei ţări, care reprezintă 52% din pădurile tropicale din lume, au semnat declaraţia comună în cadrul discuţiilor din Indonezia, înaintea reuniunii G20 care începe marţi.

În acord, alianţa a declarat că ţările ar trebui să fie plătite pentru reducerea defrişărilor şi menţinerea pădurilor.

De asemenea, ţările vor depune eforturi pentru a negocia "un nou mecanism de finanţare durabilă" pentru a ajuta statele în curs de dezvoltare să îşi păstreze biodiversitatea, precum şi pentru a creşte finanţarea prin intermediul programului REDD+ al Naţiunilor Unite pentru reducerea defrişărilor.

Discuţiile G20 coincid cu a doua şi ultima săptămână a summitului COP27 al Naţiunilor Unite privind clima, din Egipt, unde consilierul de mediu al lui Lula, Izabella Teixeira, a declarat că Brazilia va încerca să obţină implicarea altor ţări din bazinul amazonian, care se întinde pe teritoriul a nouă naţiuni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
păduri tropicale,
acord,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.