Cel mai mare motor de avion din lume devine şi mai mare

Autor: Ioana Matei Postat la 29 august 2013 1122 afişări

GE90 este deja cel mai mare şi mai puternic motor de avion construit vreodată. Iar inginerii de la General Electric încearcă să îl facă şi mai mare, mai bun şi mai suplu.

Cel mai mare motor de avion din lume devine şi mai mare

Noua sa versiune, denumită GE9X, va pune în mişcare noua generaţie de aeronave 777X de la Boeing. În această toamnă, GE intenţionează să încerce noile palete compozite din fibră de carbon de mare rezistenţă dezvoltate pentru GE9X pe o platformă de testare Boeing din Seattle. Noile palete şi alte piese fabricate din materiale revoluţionare vor reduce consumul de combustibil al motorului GE9X şi impactul lui asupra mediului. Bill Millhaem, Director General al programului GE90 al GE Aviation, spune că noul motor va permite creşterea eficienţei combustibilului cu peste 1,5% faţă de motorul GE90-115B, care face parte din GE.

Cu un diametru de 335 cm, ventilatorul frontal al GE9X va fi chiar mai mare decât cel folosit de fratele lui mai mare. Printre celelalte materiale de înaltă tehnologie aflate în interiorul motorului GE9X se numără şi compozitele cu matrice ceramică (CMC), capabilă să funcţioneze la temperaturi de până la 1.315°C – mai ridicate decât cele la care poate rezista orice alt aliaj. Inginerii spun că va arde mai puţin combustibil decât modelul anterior.

În ultimii câţiva ani, GE Aviation a testat noi materiale şi tehnologii pentru motoare. Pe lângă testarea paletelor de ventilator în unitatea de testare a motoarele ITP din Marea Britanie, GE Aviation va evalua şi o staţie de compresoare de înaltă presiune la o unitate GE Oil & Gas din Massa, Italia, luna aceasta.

Primul motor va fi testat în 2016, verificările la bancul de probe de zbor al GE fiind programate pentru anul 2017. Certificarea motorului urmează să aibă loc în 2018. Comenzile clienţilor însumează peste 1.500 de motoare GE90-115B pentru aeronave Boeing 777-300ER, 777-200LR şi cargo 777.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cel-mai-mare-motor-de-avion-din-lume-devine-si-mai-mare-11279140
11279140
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.