Cel mai amplu document de prezentare a Contrapărţii Centrale: care este planul de afaceri, când se ajunge la break-even, care sunt cerinţele de capital, ce aşteptări sunt pentru tranzacţii

Autor: Tibi Oprea Postat la 07 august 2024 39 afişări

Planul de afaceri al Contrapărţii Centrale (CCP.RO), proiectul pentru derivate al Bursei de Valori Bucureşti, prevede venituri de 10,6 mil. euro şi un profit net de 4 mil. euro la finele celui ce-al zecelea an de funcţionare, adică în 2030.

Cel mai amplu document de prezentare a Contrapărţii Centrale: care este planul de afaceri, când se ajunge la break-even, care sunt cerinţele de capital, ce aşteptări sunt pentru tranzacţii

Estimări de 11 mil. euro venituri şi 4 mil. euro profit net în 2030, al zecelea an de funcţionare Cerinţă suplimentară de capital de 5 mil. euro, discutată la AGA bursei pe 3 septembrie.

Planul de afaceri al Contrapărţii Centrale (CCP.RO), proiectul pentru derivate al Bursei de Valori Bucureşti, prevede venituri de 10,6 mil. euro şi un profit net de 4 mil. euro la finele celui ce-al zecelea an de funcţionare, adică în 2030. Cel mai amplu document de prezentare a CCP.RO de până acum are 18 pagini şi însoţeşte convocatorul adunării ge­nerale a acţionarilor din 3/4 septembrie 2024. „În anul 10 de funcţionare veniturile totale ale CCP.RO sunt estimate să atingă valoarea de 10,6 milioane euro. (…) În termeni de rentabilitate, CCP.RO ajunge la profit în al şaptelea an de funcţionare, respectiv în al doilea an după lansarea operaţiunilor (2025). (…) În scenariul utilizat, este de aşteptat ca CCP.RO să poată plăti dividende începând cu anul 10 de funcţio­nare“, se arată în planul de afaceri.

Proiecţia contului de profit şi pierdere a fost creată folosind ipoteze conservatoare, plecând de la premisele scenariului utilizat în anul 2023 ajustând variabilele în linie cu evoluţiile pieţelor şi condiţiilor macroeco­nomice.

Veniturile CCP.RO sunt proiectate pe următoarele categorii: venituri din com­pensarea contractelor financiare derivate şi forward, venituri din compensarea tran­zacţiilor cu acţiuni, venituri din com­pen­sa­rea contractelor de împrumut de acţiuni, taxe de membru şi venituri financiare.

„Este de aşteptat ca, în primul an întreg de funcţionare după lansarea serviciilor pentru produsele aferente primei etape de implementare, respectiv în anul 2026, structura veniturilor să fie mai concentrată asupra veniturilor financiare din investirea garanţiilor în numerar primite si a fondurilor proprii (42%), veniturilor din compensarea contractelor forward pe energie electrică (33%), veniturilor din compensarea derivatelor pe acţiuni şi indici si futures electricitate (15%) şi taxe de participare (10%) din totalul veniturilor de 4,1 milioane EUR“, este menţionat în planul de afaceri.

Cu toate acestea, odată ce rata de penetrare a pieţei de derivate va începe să crească, veniturile vor ajunge la 7,9 milioane de euro în al optulea an de funcţionare, primul an întreg când vor fi asigurate servicii de compensare pentru piaţa spot şi pentru contractele de împrumut de acţiuni (anul 2028), şi la 10,6 milioane în anul 10 (2030).

„În acel moment, structura veniturilor va fi mai diversificată: veniturile financiare vor reprezenta 25%, veniturile din compensarea pieţei spot vor reprezenta 23%, veniturile din compensarea contractelor derivate (SSF, index, FX, futures electricitate) 21%, veniturile din compensarea contractelor de împrumut cu acţiuni vor reprezenta 12%, veniturile din compensarea contractelor forward pe energie electrică 14%, iar taxele membrilor 4%“, se mai arată în documentul.

Trebuie menţionat faptul că veniturile din compensarea derivatelor vor avea o pondere diferită peste 10 ani. În primul an întreg de funcţionare al CCP.RO de la momentul lansării primului lot de servicii, veniturile din contracte forward pe energie electrică vor reprezenta 33%, veniturile din compensarea contractelor futures pe acţiuni şi indici vor reprezenta 14% din veniturile totale, iar veniturile din contracte futures pe energie electrică 1%.

„Cu toate acestea, în anul 10 de funcţionare, deşi ponderea veniturilor din compensarea instrumentelor derivate vor scădea de la 48% (2026) pană la 36% (2030) în veniturile totale, contractele forward pe energie electrică vor scădea de la 33% la 14%, veniturile din compensarea pieţei spot vor urca până la 23%, iar veniturile din compensarea contractelor de împrumut cu acţiuni vor reprezenta 12%.“

Conform prevederilor cadrului legal, CCP.RO trebuie să facă dovada că va dispune permanent de un nivel corespunzător de fonduri proprii, superior nivelului prevăzut de Regulamentul (UE) EMIR.

„Simulările făcute pentru CCP.RO arată că Cerinţa de capital total şi Rezervele Voluntare necesare conform cerinţelor prudenţiale pentru prima etapă de activitate operaţională, pentru produse ce vor face obiectul serviciilor de compensare şi decontare în primii ani după autorizarea societăţii, necesită un aport suplimentar de aproximativ 5 milioane EURO, pentru a asigura un nivel suficient peste cerinţa minimă cerută de EMIR“, este explicat într-o notă.

Prima variantă a planului de afaceri supus aprobării acţionarilor din 4/5 septembrie conţine estimarea evoluţiei capitalului societăţii în ipoteza majorării capitalului social cu 5 mil. euro în 2024, iar a doua prevede 1 milion de euro în 2024 şi 4 milioane de euro în 2025.

„Versiunea 2 a Planului de afaceri e prezentată doar în scop informativ şi poate fi supusă aprobării acţionarilor în cadrul AGOA doar în ipoteza confirmării validităţii acestui scenariu al capitalizării graduale a CCP.RO în cadrul procesului de autorizare.”

Rezumând cele de mai sus, capitalul necesar conform cerinţelor cadrului de reglementare al CCP.RO este în cuantum de 10,875 milioane EUR.

La finele lunii ianuarie 2019, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au votat pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale locale, un proiect în valoare totală de 16 mil. euro, 10 mil. euro fiind contribuţia BVB. Potrivit planului iniţial, proiectul trebuia să fie finalizat în 2020, însă au apărut o serie de întârzieri. CCP a depus la ASF cererea de autorizare în ianuarie 2023 şi fiindcă dosarul nu era complet, Autoritatea a prelungit termenul cu 12 luni şi ulterior cu alte şase luni.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat la finalul lunii iulie că a fost notificată de către Contrapartea Centrală (CCP.RO) că nu este în măsură să respecte termenul de 8 septembrie 2024 pentru declararea dosarului complet şi că solicită prelungirea acestui termen cu maxim 30 de zile. ASF a acordat însă 90 de zile.

Bursa de Valori Bucureşti deţine 52,38% din capitalul social al CCP.RO, iar alţi acţionari sunt OPCOM (16,76%), PPC (8,38%), Electrica (7,72%), Tinmar Energy (5,24%), Banca Transilvania (2,62%), Lion Capital (1,57%), Transilvania Investments Alliance (1,57%), Longshield Investment Group (1,57%), Infinity Capital Investments (1,1%), Swiss Capital (0,55%) şi BRK Financial Group (0,52%).

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.