Poate cei mai mulţi dintre români nu citesc, dar foarte mulţi „ascultă”. Câte ore de lectură şi ce titluri au ascultat românii în primul an de activitate pentru Voxa, prima platformă de audiobookuri şi ebook-uri în limba română

Autor: Ioana Matei Postat la 04 noiembrie 2022 89 afişări

Poate cei mai mulţi dintre români nu citesc, dar foarte mulţi „ascultă”. Câte ore de lectură şi ce titluri au ascultat românii în primul an de activitate pentru Voxa, prima platformă de audiobookuri şi ebook-uri în limba română

Peste 1,5 milioane de ore de lectură în limba română, reprezentând echivalentul a 47 de milioane de pagini citite - acesta este bilanţul primului an de activitate al Voxa, prima platformă de audiobookuri şi ebook-uri în limba română, lansată în noiembrie 2021.

„Peste 130.000 de români au ascultat cel puţin un audiobook în limba română în ultimul an. Audiobookurile formează o industrie nouă în România, dar cu o creştere foarte accelerată. În România, această industrie a început să se dezvolte de anul trecut, deci avem de recuperat un decalaj de cel puţin 4 ani faţă de multe alte ţări”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al Voxa.

În medie, un audiobook are o durată cuprinsă între 6 şi 8 ore, iar lecturile preferate în format audio sunt cărţile de dezvoltare personală şi cele de ficţiune.  Gândeşte ca un călugăr (de Jay Shetty), Cartea femeilor care merita mai mult (de  Shefali Tsabary), Metamorfoza (de Franz Kafka), Curajul de a nu fi pe placul celorlalţi (de Ichiro Kishimi şi Fumitake Koga)  şi Ziua în care m-am iubit cu adevărat (de Andreea Săvulescu) se află în topul celor mai ascultate cărţi în limba română în ultimul an.

”La nivel global, carţile digitale reprezintă peste 10% din piaţa de carte, iar creşterea acestui segment este de cel puţin de 20% de la an la an. Dacă piaţa de carte este evaluată la 100 de milioane de euro anual în România, cărţile digitale vor avea o cotă de piaţă de circa 1% abia la finalul lui 2022”, a adăugat Dan Vidraşcu.

Locuitorii din mediul urban sunt cei mai înclinaţi spre lectura cărţilor în format audio, astfel că şase din zece utilizatori ai Voxa provin din Capitală. Pe următoarele locuri în top se află locuitorii din Cluj (22% din totalul utilizatorilor Voxa), Timişoara (11%), Iaşi (11%) şi Braşov (10%). 

”Aspiraţional, toată lumea vrea să citească mai mult, însă de cele mai multe ori, ritmul actual al vieţii nu permite tuturor doritorilor să citească în fiecare zi. Iar această nevoie de a citi şi de a şti mai mult explică şi evoluţia rapidă pe care au avut-o primele cărţi audio în limba română. Un format de carte audio îţi permite să câştigi timp pentru lectură, pentru că poţi să asculţi o carte când eşti la volan în drum spre muncă, când găteşti sau când îţi plimbi câinele”, a adăugat Dan Vidraşcu.  În 2022, Voxa estimează că va încheia cu 180.000 de utilizatori.

Voxa este primul serviciu românesc de streaming pentru audiobooks şi e-books, cu conţinut în limba română şi engleză, lansat în noiembrie 2021. În prezent, platforma Voxa cuprinde 40.000 de titluri (audiobook şi e-book), iar în primul an de activitate aplicaţia a fost descărcată de peste 180.000 de persoane, dintre care 130.000 au devenit utilizatori recurenţi. Voxa poate fi descărcată din Google Play şi din AppStore de către orice utilizator de smartphone. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.