Cearta pe tema imigraţiei: după români şi bulgari a venit rândul polonezilor

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 ianuarie 2014 187 afişări

Premierul polonez Donald Tusk a reacţionat virulent la propunerea omologului său britanic David Cameron ca tratatele UE să fie schimbate spre a permite statelor membre să retragă ajutoarele pentru copii şi alte alocaţii sociale pentru lucrătorii veniţi din alte state membre.

Cearta pe tema imigraţiei: după români şi bulgari a venit rândul polonezilor

"Polonia va opune un veto ferm oricărei astfel de propuneri, indiferent de unde ar veni ea", a spus Tusk. Cameron s-a referit în particular la polonezi drept cel mai mare grup de lucrători migranţi care profită în prezent de banii statului britanic şi a afirmat că a fost o "greşeală monumentală" că Londra a permis începând din 2004 accesul lucrătorilor din Europa Centrală şi de Est, care au venit în Marea Britanie spre a colecta ajutoare sociale şi a le trimite apoi în ţările lor de origine.

Răbufnirea premierului Cameron vine în contextul zgomotului politic şi mediatic din Marea Britanie pe tema presupusului aflux de români şi bulgari pe piaţa liberalizată a muncii, de la 1 ianuarie. Acest zgomot şi-a găsit ecou şi la Berlin, unde cancelarul Angela Merkel a iniţiat o comisie care să studieze ideea unor garanţii legale pentru limitarea "turismului pentru beneficii sociale", dar şi la Strasbourg, unde neamţul Elmar Brok, şeful Comisiei pentru afaceri externe a PE, a propus chiar amprentarea imigranţilor care vin în Germania pentru ajutoare sociale - o declaraţie aspru taxată la Bucureşti de oficialii USL.

Singura voce a raţiunii în acest climat inflamat i-a aparţinut până acum purtătorului de cuvânt al CE, Jonathan Todd, care a reamintit că legislaţia UE permite din 2004 statelor membre UE să-i expulzeze pe imigranţii veniţi din alte state membre care după 3 luni nu-şi găsesc un loc de muncă şi nu au mijloace de a se întreţine.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cearta-pe-tema-imigratiei-dupa-romani-si-bulgari-a-venit-randul-polonezilor-11885872
11885872
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.