Cea mai mare dilemă: Italia oscilează între redeschiderea business-urilor, pentru că economia este în faliment, şi temerile legate de revenirea în forţă a pandemiei şi creşterea numărului de morţi. Premierul Matteo Renzi: ”Fabricile trebuie redeschise, altfel vom muri de foame în loc de Covid-19”

Autor: Ştefan Stan Postat la 03 mai 2020 730 afişări

Cea mai mare dilemă: Italia oscilează între redeschiderea business-urilor, pentru că economia este în faliment, şi temerile legate de revenirea în forţă a pandemiei şi creşterea numărului de morţi. Premierul Matteo Renzi: ”Fabricile trebuie redeschise, altfel vom muri de foame în loc de Covid-19”

Redeschiderea economiei Italiei este mai complicată decât inconvenienţa de a purta măşti la serviciu sau a fi atenţi cu distanţarea socială. Peste tot în ţară sunt disensiuni despre de cât de rapid ar trebui ridicate restricţiile, în condiţiile în care îngrijorările legate de numărul mare de morţi încep să fie complementate de tensiunile generate de o economie în prăbuşire, scrie Financial Times. 

Mulţi dintre angajaţii italieni sunt nerăbdători să se întoarcă la muncă, să repună economia pe picioare şi să îşi câştige salariul întreg, după ce au fost plasaţi în şomaj tehnic şi au primit numai 80% din bani. Pentru economia italiană, redeschiderea rapidă a fabricilor este vitală.

”Fabricile trebuie redeschise, altfel vom muri de foame în loc de Covid-19”, a spus premierul italian Matteo Renzi. 

Muncitori de peste tot din ţară simt la fel. ”Este timpul să ne reîntoarcem, nimeni nu îşi poate permite să câştige numai o fracţiune din salariu”.

O altă problemă pentru redeschidere ar putea veni în calea companiilor mici, cu resurse limitate, care nu îşi permit de multe ori să investească în măsurile necesare de siguranţă şi sanitizare pentru COVID-19. Aceste companii mici şi mijlocii ridică semne de întrebare dacă vor putea supravieţui crizei.

Sistemul de transport public este un alt domeniu sub semnul întrebării, odată ce măsurile de relaxare vor fi adoptate. Şoferii de autobuze avertizează că distanţarea socială va fi imposibilă odată ce fabricile şi economia se vor redeschide la capacitate maximă. 

Alţi oameni cred că redeschiderea fabricilor va duce la o nouă creştere agresivă a numărului de îmbolnăviri. ”După ce autorităţile ne-au avertizat timp de luni de zile, este clar că unii oameni nu vor fi prea încântaţi să meargă înapoi la muncă. Ideal, cu toţii am vrea să stăm acasă şi să cerem armatei să facă cumpărături în locul nostru, dar ştim că asta nu este realist”, a spus un muncitor citat de Financial Times. 

În România, fabricile au reînceput să se redeschidă treptat, de pe 4 mai deja fiind aşteptaţi la muncă peste 120.000 de angajaţi din industria auto. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
redeschidere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.