Cea mai mare investiţie din industria românească în ultimii 30 de ani: Prime Batteries Technology din Cernica investeşte 1 miliard de euro

Autor: Răzvan Botea Postat la 10 noiembrie 2022 592 afişări

Conglomeratul european EIT InnoEnergy, din care fac parte bănci şi companii din Europa precum ING, Volkswagen sau Siemens, a cumpărat o parte din acţiunile producătorului român de baterii Prime Batteries Technology şi a anunţat o investiţie de peste un miliard de euro în producţia de baterii şi sisteme de stocare.

Cea mai mare investiţie din industria românească în ultimii 30 de ani: Prime Batteries Technology din Cernica investeşte 1 miliard de euro

Investiţia va fi în creşterea capacităţii la 8 GWh/an, după ce conglomeratul european EIT a intrat în acţionariat.

Conglomeratul european EIT InnoEnergy, din care fac parte bănci şi companii din Europa precum ING, Volkswagen sau Siemens, a cumpărat o parte din acţiunile producătorului român de baterii Prime Batteries Technology şi a anunţat o investiţie de peste un miliard de euro în producţia de baterii şi sisteme de stocare. Capacitatea anuală de producţie va ajunge la 8 GWh, de la 0,2Wh, cât are în prezent. Prima parte a investiţiei, care înseamnă circa 200 de mil. de euro în 2 GWh producţie anuală, va fi la Cernica, unde Prime Batteries deja are o facilitate de producţie de baterii. Până în 2026 investiţia totală a companiei va fi de peste 1 miliard de euro, potrivit reprezentanţilor companiei.

„Finanţarea va veni de la fonduri de investiţii specializate în energie rege­ne­rabilă în proporţie 30-35%, iar diferenţa o vom acoperi din credite. Am depus şi către Ministerul Energiei un memorandum şi aşteptăm cât mai repede posibil un răspuns. Sunt mai multe măsuri pe care le aşteptăm”, a spus Adrian Polec, acţionar Prime Batteries Technology. Materia primă pentru fabrica de la Cernica, pentru care reprezentanţii companiei spun că au autorizaţia de construire, ar urma să fie adusă din China. Principalele materiale sunt litiu, nichel, cupru şi aluminiu. Ca pieţe de desfacere, reprezentanţii Prime au spus că vizează trei axe: zona de automotive, aplicaţii industriale şi stocarea din producţia de energie regenerabilă.

Anunţul privind intrarea grupului european EIT InnoEnergy în acţionariatul Prime Batteries Technology din Ilfov a fost făcut joi, la Bruxelles. La eveniment au participat comisarul european pe transporturi Adina Vâlean, ministrul economiei Florin Spătaru, online, şi europarlamentari români.

„Europa Centrală şi de Est devine un actor important în tranziţia energetică şi producţia de baterii şi ne bucurăm să vedem că o companie românească se dezvoltă”, a spus Adina Vălean.

„Am asigurat deja majoritatea comenzilor pentru 2023 şi 2024. Datorită cererii în creştere, trebuie să ne creştem capacitatea de producţie. Ambiţia noastră este să creştem producţia noastră anuală la 2 GWh până în 2024 şi la 8 GWh până în 2026. Vom face acest lucru prin dezvoltarea în continuare a fabricii noastre inteligente care, în acelaşi timp, ne permite să producem baterii la un cost semnificativ mai mic”, a spus Vicenţiu Ciobanu, director executiv şi acţionar la Prime Batteries Technology.

În acest moment, Prime Batteries are o capacitate de producţie de baterii litiu-ion în România de circa 0,2 GWh anual.

Detaliile tranzacţiei încă nu au fost prezentate, în speţă ce procent din Prime Batteries va deţine EIT InnoEnergy şi cât plăteşte pentru participaţie. Datele vor fi făcute publice anul viitor.

Potrivit datelor agregate de platforma Confidas, Prime Batteries Technology este deţinută în proporţie de 19,5% de Vicenţiu Ciobanu, de Adrian Polec (70,5%) şi în proporţie de 10% de o companie olandeză din domeniul bateriilor.

Prime Batteries a avut în 2021 afaceri de circa 8 milioane de euro, cu un profit de aproape 1 milion de euro şi 35 de angajaţi.

Conglomeratul ETI InnoEnergy, co-fondat în 2008 de Uniunea Europeană, este format din mai multe bănci, companii, universităţi.

„EIT InnoEnergy sprijină inovaţiile într-o serie de domenii. Acestea includ stocarea energiei, transportul şi mobilitatea, sursele regenerabile şi clădirile şi oraşele durabile – valorificând ecosistemul său de încredere de peste 1200 de parteneri şi 29 de acţionari. Cele peste 180 de companii din portofoliu sunt pe cale generează 72,8 miliarde euro în venituri şi economisesc 1,1 gigatone de dioxid de carbon, anual, până în 2030”, transmit reprezentanţii entităţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.