Cea mai mare bancă din Elveţia este aruncată în mijlocul unui nou scandal: Credit Suisse le-a cerut investitorilor să şteargă urmele banilor băgaţi în iahturile oligarhilor ruşi

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 02 martie 2022 135536 afişări

Cea mai mare bancă din Elveţia este aruncată în mijlocul unui nou scandal: Credit Suisse le-a cerut investitorilor să şteargă urmele banilor băgaţi în iahturile oligarhilor ruşi

Credit Suisse, cea mai mare şi importantă bancă elveţiană le-a cerut fondurilor speculative şi investitorilor să distrugă orice document care ar putea demonstra că banca a finanţat împrumuturi pentru iahturile şi avioanele de lux ale oligarhilor ruşi, potrivit Financial Times.

„Niciodată nu am avut parte de o astfel de cerere”, a declarat unul dintre investitorii la care a ajuns scrisoarea băncii.

Scrisoarea trimisă de banca elveţiană face parte din efortul acesteia de a oprit o scurgere masivă de informaţii, în urma căreia conturile a 30.000 de clienţi au fost expuse. În urma expunerii, s-a descoperit că creditorul elveţian a deschis şi administrat conturi ale unor miliardari ruşi şi oameni implicaţi in trafic de droguri, spălare de bani sau corupţie.

Credit Suisse respinge cu fermitate acuzaţiile şi concluziile despre presupusele practici de afaceri ale băncii”, a spus banca într-un comunicat, susţinând că aspectele descoperite de reporteri se bazează pe ”informaţii selective scoase din context, care au ca rezultat interpretări tendenţioase ale activităţii băncii."

Potrivit specialiştilor, o treime din defaulturile asociate împrumuturilor pentru iahturi şi aeronave au avut loc între 2017 şi 2018, din cauza sancţiunilor pe care americanii le-au impus oligarhilor ruşi. Presa internaţională scria atunci că miliardarul Oleg Deripaska alături de fraţii Arkady şi Boris Rotenberg au fost forţaţi să îşi rezilize contractul de leasing încheiat în acea perioadă cu banca pentru avioanele de lux.

Scrisoarea trimisă de Credit Suisse vine după o săptămână de la impunerea unor valuri de sancţiuni economice fără precedent îndreptate spre Rusia, pe fondul invaziei din Ucraina.

În 2021, atunci când pandemia reprezenta principala problemă cu care se confrunta toată lumea, banca elveţiană încerca să atragă cu o dobândă de 11% pe an banii fondurilor speculative, care urmau să finanţeze imprumuturile acordate bogaţilor pentru iahturi şi avioane.

Mecanismul din spatele acestei scheme investiţionale protejează banca de posibile pierderi, însă riscul se transferă către fondurile speculative. Dacă chiar şi un mic număr de clienţi ai băncii nu vor mai putea plăti împrumuturile, investitorii s-ar putea trezi în conturi cu o gaură de 80 de milioane de dolari.

Câţiva investitori care au luat parte la deal sunt din ce în ce mai îngrijoraţi pentru banii lor, mai ales după valurile de sancţiuni care au lovit direct în averile marilor miliardari ruşi.

Elveţia a anunţat luni într-o intervenţie istorică că va urma curentul european şi va impune de asemenea sancţiuni Rusiei şi elitei sale, făcând ca temerile celor ce au investit să crească şi mai mult.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
elvetia,
banca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.