Ce vrea sa faca primaria din New York cu pisicile fara stapan

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 iulie 2011 60 afişări

Primaria orasului New York a ajuns la un acord cu grupurile de protectie a animalelor, in virtutea caruia nu va mai fi nevoita sa construiasca adaposturi permanente pentru pisicile fara stapan in cartierele Queens si Bronx, dar in schimb va face eforturi suplimentare pentru sterilizarea acestor animale.

Acordul, care va sta la baza legislatiei ce va fi adoptata in toamna de consiliul municipal, este vazut drept un mod de a reduce populatia de pisici fara stapan din oras si de a creste sansele ca felinele aflate in adaposturile municipalitatii sa fie adoptate, scris The New York Times.

Reducerile de bugete din ultimii ani au redus posibilitatile municipalitatii de a prinde si gazdui pisicile vagabonde, iar organizatiile de voluntari au preluat tot mai multe animale - caini si pisici - care inainte cadeau in sarcina adaposturilor publice. Din iunie 2010 si pana in mai 2011, totusi, nu mai putin de 21.086 de pisici au fost preluate de adaposturile municipale de animale, conform Departamentului Sanatatii si al Igienei Mintale. Pisicile au reprezentat 59% din toate animalele preluate de adaposturi si doua treimi dintre cele eutanasiate din motive de boala.

Oficialii din New York spera sa rezolve problema pisicilor vagabonde prin strategia de prindere, sterilizare, marcare si eliberare inapoi in mediul urban, care ar urma sa reduca numarul animalelor ce raman multa vreme in adaposturi pentru ca nu sunt adoptate de nimeni.

Strategia, cunoscuta sub initialele TNR (trapping, neutering and releasing), este combatuta de unii activisti pentru drepturile animalelor, care considera ca ar fi mai bine ca animalele sa fie eutanasiate si nu abandonate inapoi in mediul lor dupa ce au fost sterilizate. "Ar trebui sa-i spunem de fapt TNA (trap, neuter and abandon)", a declarat Ingrid Newkirk, presedinta fundatiei Cetatenii pentru un Tratament Etic al Animalelor.

Bugetul alocat adaposturilor municipale ar urma sa creasca pana in 2014 cu 77%, la peste 12 milioane de dolari, si va fi destinat imbunatatirii conditiilor in cele trei sedii existente. Daca nu ar fi existat noul acord, municipalitatea ar fi trebuit sa construiasca adaposturi in Queens si Bronx, singurele cartiere unde pana acum nu a functionat niciun adapost pentru animale fara stapan.

Acordul a fost semnat si de primarul Michael Bloomberg, care a aprobat deja din ianuarie cresterea cheltuielilor de personal, in virtutea faptului ca bugetul alocat de municipalitate a fost suplimentat cu un milion de dolari in anul fiscal curent.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-vrea-sa-faca-primaria-din-new-york-cu-pisicile-fara-stapan-8546944
8546944
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.