Ce vor tinerii fermieri să facă cu bani europeni sau guvernamentali: 100 mil. euro pentru specializarea în informatică agricolă

Autor: Florentina Niţu Postat la 23 noiembrie 2022 22 afişări

Ce vor tinerii fermieri să facă cu bani europeni sau guvernamentali: 100 mil. euro pentru specializarea în informatică agricolă

Un grup format din 16 tineri fermieri propune un program de pregătire şi certificare, în mod integrat, pentru 1.500 de tineri care să implementeze digitalizarea în cel puţin 1.000 de companii şi cooperative agricole în următorii cinci ani.

"Este un program unic şi inovator, nu doar o simplă şcoală de pregătire şi certificare, ci un program coerent ce gestionează toate etapele într-o abordare integrată pentru a asigura controlul calităţii şi a obţine rezultate concrete şi imediate", a spus Răzvan Prelipcean, unul dintre fermieri ce formează grupul de lucru Agrinnovator.

Grupul format din 16 tineri fermieri îşi propune să impulsioneze dezvoltarea şi transformarea digitală a agriculturii româneşti, iar ei au constatat că lipsa acută a digitalizarea are la bază lipsa unui specialist care să o implementeze eficient. Astfel văd necesitatea unui Farm Technology Officer (FTO), adică specialist în informatică agricolă.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui program, gândit pe decursul a cinci ani, este de 100 de milioane de euro, iar tinerii îşi propun sa atragă fonduri europene din Planul Naţional Strategic (PNS 2023-2027) sau guvernamentale, dar nu exclud nici un parteneriat public - privat ori doar privat.

"România se află în proces de tehnologizare, dar e foarte lent, deoarece fermierii nu sunt familiarizaţi cu tehnologia", a afirmat Petruţa Deac, membră în Agrinnovator. Ea reprezintă o fermă zootehnică din Harghita şi spune că printre beneficiile digitalizării sunt reducerea costurilor cu inputurile cu minimum 15% şi sustenabilitatea productivităţii.

Mai mult, prin acest program tinerii pot rămâne în mediul rural sau se pot întoarce în mediul rural să lucreze în agricultură. "Un salariu motivat pentru un FTO este în jur de 1.500 de euro net lunar", a subliniat Prelipcean.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.