Ce vor să facă autorităţile din România cu una dintre cele mai importante clădiri din istoria ţării noastre: conacul în care s-a pus la cale unirea Moldovei cu Ţara Românească

Autor: Petru Mazilu Postat la 03 martie 2021 618 afişări

Ce vor să facă autorităţile din România cu una dintre cele mai importante clădiri din istoria ţării noastre: conacul în care s-a pus la cale unirea Moldovei cu Ţara Românească

Conacul lui Costache Negri din judeţul Galaţi, în care s-a pus la cale unirea Moldovei cu Ţara Românească ar putea fi reabilitat cu fonduri europene. Autorităţile locale şi reprezentanţii Muzeului de Istorie au depus o solicitare la Ministerul Culturii pentru a obţine o finanţare.

Autorităţile gălăţene vor să restaureze conacul în care s-a pus la cale unirea Moldovei cu Ţara Românească. Este vorba despre conacul lui Costache Negri din localitatea gălăţeană care acum îi poartă numele. În secolul XIX, proprietatea se afla în localitatea Mânjina şi acolo politicianul, omul de cultură şi diplomatul Costache Negri organiza întâlnirile de taină ale personalităţilor care au făcut posibilă Unirea Principatelor.

Casa Memorială Costache Negri are nevoie de lucrări de consolidare, restaurare şi reabilitare. Ultimele reparaţii importante s-au făcut în 1996, iar în 2013 conacul a fost afectat de inundaţiile din zonă. Chiar dacă este degradat, conacul atrage numeroşi vizitatori, în special copii de la şcolile din judeţul Galaţi.

„Se poate vizita, dar are numeroase probleme. Este o uzură foarte mare, de mult trebuia intervenit. Este şi un miros urât. Muzeul a devenit foarte atractiv în ultima perioadă, prin Şcoala Altfel şi prin alte programe. De exemplu, a fost inclus în Noaptea Muzeelor şi au venit mulţi copii”, a explicat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Costache Negri, Luca Ştefan.

Primăria comunei, Consiliul Judeţean şi Muzeul de Istorie vor solicita fonduri de la Ministerul Culturii pentru a pregăti un proiect amplu de restaurare. Finanţarea va fi făcută cu bani europeni.

„Casa Memorială Costache Negri are nevoie de lucrări de consolidare, restaurare şi reabilitare. De aceea, ne-am unit forţele cu Muzeul de Istorie şi autorităţile din Costache Negri pentru a reda strălucirea de altadată a conacului de la Mânjina. Vom solicita fonduri de la Ministerul Culturii pentru a pregăti un proiect amplu de restaurare, pe care să-l depunem pe fonduri europene în momentul în care se vor deschide axele de finanţare”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Conacul familiei lui Costache Negri a fost construit la începutul secolului XIX şi a devenit muzeu în anul 1968.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
unire,
conac,
reabilitare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.