Ce urmeaza dupa esecul ofertei Petrom

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 iulie 2011 15 afişări

Faptul ca Guvernul nu a reusit sa vanda, pana vineri, cele 9,84% din actiunile detinute la Petrom nu va afecta acordul cu FMI, iar Fondul este decis sa sustina Romania, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, pentru agentia Reuters.

"Daca pietele au reactionat astfel, asta inseamna ca procesul de vanzare va trebui sa fie reluat la o data ulterioara", a afirmat Tanasescu.

Ministerul Economiei a afirmat ca oferta secundara de vanzare pentru 9,84% din actiunile Petrom va fi reluata la o data ulterioara, dupa ce pana la termenul limita, 22 iulie, investitorii au subscris mai putin de 80% dintre actiunile oferite.

Desi statul si intermediarii ofertei Petrom ii asteptau in primul rand pe investitorii institutionali straini, adica fondurile de investitii, carora li s-a alocat felia cea mai mare din actiunile vandute (85%), acestia n-au venit in proportia scontata, iar oferta celor 9,84% din actiunile Petrom a esuat.

Guvernul va studia conditiile pietei, ca sa vada cand e momentul cel mai bun sa reia oferta, a comunicat Ministerul Economiei, care si-a manifestat chiar o anume mandrie, spunand ca statul a dovedit ca isi respecta programul de privatizari transparente, dar ca nu e dispus sa vanda la orice pret, in ciuda climatului de pe piete. Guvernul a insistat sa fixeze un pret minim de 0,37 lei/actiune (extrem de apropiat de ultimul pret de la bursa, de 0,38 lei, ceea ce i-a descurajat pe cei ce asteptau discounturi mari).

"Credem ca semnalul dat investitorilor, acela ca Guvernul Romaniei isi respecta programul si privatizeaza transparent si pe bursa, dar nu la orice pret, a fost foarte important si receptionat pozitiv", a comunicat ministerul. "Guvernul va monitoriza evolutia pietelor si va decide momentul prielnic pentru reluarea procesului de vanzare a pachetului de 9,84% din OMV Petrom."

EXPLICATIA INTERMEDIARILOR

Oferta a fost intermediata de compania Renaissance Capital din Rusia si firmele locale de brokeraj BT Securities, EFG Eurobank Securities si Romcapital, care au explicat esecul ofertei prin contextul dificil de pe pietele externe, caracterizat de reticenta investitorilor fata de orice fel de risc.

"Conditiile dificile de pe pietele internationale si inrautatirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au facut extrem de dificila incheierea tranzactiei. In acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pentru piete de capital cu care nu sunt familiarizati, este destul de limitat. Vom continua sa colaboram cu Guvernul si suntem increzatori ca oferta Petrom va putea fi incheiata cu success cand conditiile de piata se vor stabiliza", a afirmat John Porter, managing director in cadrul Renaissance Capital.

"Pietele de capital au fost extrem de volatile. Acest fapt s-a simtit si pe piata din Romania. In ciuda atractivitatii ofertei Petrom, intreg contextul amintit a indus in randul investitorilor o atitudine mult mai prudenta, fapt ce a condus la reducerea expunerilor pe piata de capital si a nivelului investitiilor. Cand pietele vor depasi aceste valuri de neincredere, oferta Petrom poate fi reluata cu succes", considera Rares Nilas, CEO al BT Securities.

Tranzactia urma sa fie cea mai mare de pana acum din istoria pietei de capital din Romania, semnaland interesul investitorilor si marcand angajamentul Guvernului pentru tot programul de privatizari partiale asumat cu FMI.

Guvernul s-a angajat fata de FMI, prin cea mai recenta scrisoare de intentie, sa vanda in acest an actiuni reprezentand 15% din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, cate cel putin 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, 10% din Petrom, o participatie de 20% din CFR Marfa si pana la 20% din Tarom.

Conform scrisorii de intentie, vanzarea prin bursa sau catre investitori strategici a pachetelor statului la Transelectrica, Transgaz, Romgaz si Oltchim se va face pana la sfarsitul lui 2011, in conditiile in care pana in septembrie urmeaza sa fie selectate deja bancile de investitii care se vor ocupa de ofertele publice respective. La Hidroelectrica si Nuclearelectrica, oferta unor pachete minoritare impreuna cu cate o majorare de capital vor fi facute pana la sfarsitul lui mai, respectiv iunie 2012.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-urmeaza-dupa-esecul-ofertei-petrom-8519123
8519123
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.