Ce trebuie să faceţi dacă vreţi să primiţi înapoi banii donaţi pentru „Cuminţenia Pământului"

Postat la 29 noiembrie 2016 120 afişări

Ce trebuie să faceţi dacă vreţi să primiţi înapoi banii donaţi pentru „Cuminţenia Pământului"

Ministerul Culturii a transmis Parlamentului o listă de amendamente la OUG privind „Cuminţenia Pământului'', Executivul cerând aleşilor ca donaţiile pentru achiziţionarea sculpturii să poată fi restituite până la 31 decembrie 2017 pe bază de cerere scrisă, scrie Gandul.info

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, a transmis Camerei Deputaţilor, prin intermediul unei scrisori, lista amendamentelor la OUG privind achiziţionarea Cuminţeniei Pământului - act normativ aflat pe agenda comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor - aprobate de Guvern în şedinţa din 16 noiembrie.

Potrivit acestora, condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor donate se stabilesc prin hotărâre de Guvern până cel mai târziu la data de 30 iunie 2017, urmând ca restituirea efectivă a sumelor donate conform OUG să se realizeze până cel târziu la 31 decembrie 2017.

Forma iniţială a OUG prevedea că procedura, condiţiile şi termenele pentru restituiorea sumelor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2016.

În plus, Guvernul vrea ca persoanele fizice sau juridice care au donat şi care doresc restituirea sumelor să îşi exprime în scris această opţiune către Ministerul Culturii, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Cei care nu vor face acest demers sau donatorii care nu vor putea fi identificaţi până la finalul lui 2017 vor rămâne fără bani - donaţiile se vor face venituri la bugetul de stat.

Totodată, Executivul prevede înfiinţarea Fondului Brâncuşi care va fi gestionat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, în vederea achiziţionării de opere de artă contemporană şi bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural mobil. Înfiinţarea acestuia este motivată prin „numărul mare de donaţii înregistrate'' şi prin „lipsa unei strategii de achiziţie de artă de către stat''. Amendamentele Guvernului se referă şi la modul de funcţionare al Fondului.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că nu au fost alocate fonduri pentru cumpărarea sculpturii Cuminţenia Pământului la această rectificare operată de Executiv deoarece nu există baza legală pentru acest lucru.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Executivului a explicat de ce, pe 12 octombrie, a anunţat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens, care nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial.

„Nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru că, între timp, au fost sesizate probleme de constituţionalitate de către Consiliul Legislativ, motiv pentru care s-a hotărât să se trimită amendamente la proiectul de lege aflat în Parlament pentru aprobarea OUG. Acele amendamente sunt, practic, aceleaşi lucruri care se aflau în ordonanţa de urgenţă. Au fost decizii ale Curţii Constituţionale care s-au referit la această problemă - în momentul în care există în fază avansată de adoptare un proiect legislativ nu mai poţi veni cu o nouă ordonanţă de urgenţă care să-l modifice”, a precizat Iolu, care a adăugat că, în acest moment, este aşteptată decizia Parlamentului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.