Ce tip de test este recomandat pentru a afla dacă avem anticorpi specifici SARS-CoV-2. Explicaţiile unui medic specialist

Postat la 15 aprilie 2021 127 afişări

Ce tip de test este recomandat pentru a afla dacă avem anticorpi specifici SARS-CoV-2. Explicaţiile unui medic specialist

Testele de tip antigen-anticorpi, efectuate în laboratoarele medicale în urma recoltării unei probe de sânge arată dacă organismul a dezvoltat anticorpi specifici SARS-CoV-2, fie că persoanele au avut avut sau nu simptome de boală. Important de precizat este faptul că testele pentru anticorpi nu se folosesc în scop diagnostic, în timpul infecţiei acute, respectiv atunci când o persoană prezintă simptome specifice de boală. În cazul în care suspectăm că am intrat în contact cu virusul, testul RT-PCR îţi confirmă sau infirmă prezenţa virusului în organism.

Teste de anticorpi în funcţie de antecedentele COVID-19

În cazul în care nu ştii să fi avut infecţie COVID-19, dar te gândeşti că este posibil să fi intrat în contact cu virusul şi să fi fost asimptomatic sau în cazul în care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infecţii respiratorii este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să precizeze concentraţia acestora. Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen şi bine conservat component viral, anticorpii îndreptaţi împotriva ei fiind un martor serologic important în evidenţierea răspunsului imun antiviral.

În schimb, dacă ai trecut anterior prin infecţie cu SARS-CoV-2, indiferent că ai avut o formă uşoară, medie sau severă şi vrei să afli dacă organismul tău a produs anticorpi, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat şi testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentraţia de anticorpi IgG. Testul IgG anti-Spike poate fi efectuat şi după vaccinare, fie că ai certitudinea unei infecţii anterioare sau nu.

Ţine cont, însă, că absenţa anticorpilor nu elimină cu certitudine o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice şi detecţia ARN prin RT-PCR sunt elemente care trebuie să stea obligatoriu la baza judecăţii medicale.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
test,
recomandare,
explicatii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.