Ce spune Sebastian Burduja, ministrul energiei, despre reţeaua de gaze din România

Autor: Răzvan Botea Postat la 31 octombrie 2023 51 afişări

Ce spune Sebastian Burduja, ministrul energiei, despre reţeaua de gaze din România

Din fonduri europene, aproape nicio investiţie nu mai poate fi susţinută pe gaze, pe extinderi. Asta ne spun şi distribuitorii, că trebuie să găsim alte surse de a-i susţine în aceste activităţi.

Guvernul României s-a gândit la acest lucru şi a creat acest program Anghel Saligny pentru extinderi ale reţelelor de gaze şi noi împreună cu Ministerul Dezvoltării am ajuns la 19 judeţe care sunt cu toate actele în regulă şi pot porni aceste investiţii.

Dacă aplicăm nişte criterii pur politice şi ducem reţeaua de gaze într-un cătun sau într-un sat îndepărtat, cu siguranţă nu va renta. Şi s-ar putea să ne surpriza ca nici oamenii să nu se branşeze la gaz.

Intrăm pe ultima 100m cu proiectul de lege eolian offshore. Suntem la ultimul aviz la Ministerul Justiţiei, după care avizul CSAT, cupă care intrăm cu ea în Guvern şi în Parlament. În Marea Neagră, ne spune Banca Mondială, avem un potenţial colosal de 75 de gigawaţi, inclusiv pe platforme fixe

Noi în Dobrogea suntem cu reţeaua la capacitate maximă, cu atât mai mult cu cât urmează unităţile trei-patru de la Cernavodă, încă aproape 1.500 de megawaţi. Soluţia, am spus, este acest cablu de curent continuu, un interconector pe curent continuu de la Marea Neagră până la graniţa de vest, acesta fiind un proiect european.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.