Ce spune primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, după tragedia de la Lacul Morii

Autor: Laura Buciu Postat la 25 ianuarie 2023 68 afişări

Ce spune primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, după tragedia de la Lacul Morii

Conducerea ASPA nu şi-a îndeplinit misiunea şi obiectivele legale, acuză primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, după tragedia de la Lacul Morii, când o femeie a fost ucisă de câini. El evocă date privind numărul de câini capturaţi din Capitală în ultimii ani, cifrele fiind tot mai mici.

„Cine este responsabil legal cu strângerea şi supravegherea câinilor maidanezi? Evident că ASPA, care este unica instituţie înfiinţată şi specializată să se ocupe cu această problemă în tot Bucureştiul, conform OUG 155/2001. Astfel, vorbim despre o instituţie înfiinţată special pentru acest scop, cu această misiune, deţinând bugete şi angajaţi specializaţi în managementul animalelor fără stăpân”, a spus primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Ciucu spune că tot ASPA este instituţia care decide cum îşi îndeplineşte obiectivele acestui serviciu public. Primarul a făcut un istoric al serviciilor de acest fel din Capitală.

„În 1996 s-a înfiinţat serviciul de ecarisaj din subordinea Consiliului General a Primăriei Generale. În 2001, CGMB a considerat că acest serviciu trebuie să se ducă la sectoare şi a funcţionat aşa până în 2003, după ce s-a dovedit că acţiunea necoordonată este ineficientă la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti. Din 2003 şi până acum, această instituţie, ASPA, înfiinţată potrivit OUG 155/2001 a funcţionat şi şi-a derulat ativitatea sub CGMB. În 2006 un cetăţean japonez a fost ucis de câini în Sectorul 1. Ca urmare am avut un prim proiect de lege, Legea Marinescu, care prevedea explicit interzicerea eutanasiei câinilor. Drept urmare, CGMB s-a focalizat exclusiv pe sterilizare şi pe teritorializare. Serviciul a funcţionat extrem de prost la nivelul CGMB, până în 2013, fiind estimată apariţia în Bucureşti a unui număr de 65.000 de câini În 2013 a fost ucis de câini copilul Ionuţ Anghel şi ca urmare a presiunii civice a fost modificată legea şi a crescut capacitate ASPA. De abia din 2013 a crescut capacitatea ASPA, care funcţiona cu un n umăr de 90 de angajaţi dedicaţi prinderii animalelor de pe spaţiul public, o estimare sau date care sunt la nivelul anului 2016”, a spus Ciucu.

Primarul arată că până în anul 2017, au fost prinşi aproximativ 54.000 de câini, din care 30.000 au fost eutanasiaţi, iar 24.000 adoptaţi.

După acest an, a survenit o schimbare fundamentală de abordare la nivelul ASPA, numărul de prinzători fiind drastic redus.

„Începând cu 2017 – 2018, efectivele de prinzători – hingheri şi şoferi - au fost reduse drastic la circa 15 angajaţi. Astăzi mai sunt doar 13 angajaţi conform organigramei ASPA. Ca informaţie de context, fără să mă pronunţ în acest moment pentru sau contra, a fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune formidabilă pe bugetul şi pe capacităţile ASPA. Vorbim de 2017 – 2018. Activitatea ASPA s-a concentrat atunci pe acţiuni de prevenire, campanie de conştientizare, pentru sterilizare, adopţie, scăzând drastic capacitatea de capturare. Cred că deja este cunoscut tabelul prin care în perioada 2013 – 2016 s-au capturat 8000 de câini în medie, în 2-19 undeva la 2.500, în 2020 undeva la 2050, în 2021 undeva la 2300 de câini, iar în 2022, cam 1500 de câini”, arată Ciprian Ciucu.

Din 2020, noua conducere a menţinut şi chiar a accentuat politicile începute în mandatul anterior, spune primarul Sectoruliui 6.

„În februarie 2021, doamna Diana Pungă, city manager al Bucureştiului a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA. Această activitate nu a fost delegată unui viceprimar PNL sau USR, pur şi simplu a fost asumată de către doamna Pungă care este city manager numit de domnul primar general. Imediat a fost promovată adjunct doamna Cătălina Trănescu, persoană implicată timp îndelungat în activismul animalelor, apropiată de organizaţii care au ca obiect de activitate adopţie de căţei. Acest lucru poate fi foarte clar din apariţiile publice ale domniei sale. Din 2017 s-a schimbat fundamental modul de funcţionare a acestui serviciu şi a fost consimţit şi accentuat din 2021 până azi. Activitatea de capturare a fost mult destructurată, fiind înlăturat efectiv cel care se ocupa de capturarea câinilor de pe stradă, domnul Claudiu Ancuţa, coordonatorul echipelor de prinzători, s-a încercat mai întâi o detaşare la ALPAB, apoi a fost demis printr-o comisie de disciplină. Întrebarea este de ce a fost acest domn înlăturat care coordona efectiv echipele de prinzători”, spune Ciucu.

Acesta opinează că ASPA şi-a ratat misiunea.

„Din punctul meu de vedere, conducerea ASPA nu şi-a îndeplinit misiunea şi obiectivele legale, nu a organizat nici până acum un recensământ al animalelor, conform unei hotărâri de Consiliu General pe care chiar dânşii au promovat-o pe propriile canale media din 20 octombrie 2019, deci au avut 3 ani la rând posibilitatea să facă recensământul animalelor, ceea ce ar fi furnizat date corecte ASPA, Poliţiei Locale şi naţionale”, acuză Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciucu,
câine,
aspa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.