Ce spune Ministrul Mediului despre apariţia unei noi taxe de mediu

Autor: Andreea Tobias Postat la 10 februarie 2021 195 afişări

Ce spune Ministrul Mediului despre apariţia unei noi taxe de mediu

Nu va fi lansată nicio dezbatere publică sau nicio discuţie despre taxa auto, dar se poate vorbi despre o taxă de poluare, anunţă ministrul Mediului, Tanczos Barna. Dezbaterile pot începe în aprilie.

Întrebat care este stadiul discuţiilor în privinţa unei posibile viitoare taxă auto, Tanczos Barna a răspuns: „Nu vom lansa nicio dezbatere publică sau nicio discuţie despre taxa auto. Putem vorbi despre o taxă de poluare, despre o formă de taxă care este aplicabilă în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, o formă prin care poluatorul plăteşte acolo unde există poluare”.

În opinia ministrului, dezbaterea publică trebuie să aibă loc în acest an, după finalizarea bugetului şi a discuţiilor despre Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare.

„Vom lansa dezbaterea publică şi discuţiile pentru a vedea în ce măsură România trebuie să se înroleze în rândul statelor europene care aplică diverse forme de taxare a poluării sau trebuie să rămânem în grupul celor trei - patru state membre UE care nu practică nicio formă de taxare a poluării aerului. Este o dezbatere importantă, trebuie să vedem cu ce măsuri putem să venim în vederea reducerii poluării, mai ales în marile centre urbane precum Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, unde constatăm aproape săptămânal că pe perioade scurte se depăşeşte limita admisă de poluare”, a afirmat Tanczos.

Întrebat dacă personal este pentru sau împotriva unei taxe de poluare, Tanczos a răspuns că în niciun caz nu poate decide ministrul Mediului dacă se aplică sau nu o taxă: „Am văzut ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani când deciziile au fost luate în grabă, fără o dezbatere publică şi fără a analiza situaţia juridică a acestor decizii şi am ajuns la procese pierdute la Curtea Europeană de Justiţie. Nu ministrul Mediului este cel care spune, de aceea vom avea dezbatere publică cu factorii decidenţi”.

În ce priveşte data la care pot începe aceste dezbateri, ministrul a estimat aprilie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tanczos barna,
taxă poluare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.