LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Ce spune Ministrul Finanţelor Adrian Câciu despre îngheţarea pensiilor sau salariilor

Autor: Dorin Oancea Postat la 25 mai 2022 257 afişări

Ce spune Ministrul Finanţelor Adrian Câciu despre îngheţarea pensiilor sau salariilor

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a exclus posibilitatea îngheţării pensiilor sau salariilor, în contextul reducerii cu 10% a cheltuielilor publice cu bunuri şi servicii, în vederea asigurării fondurilor pentru programul Sprijin pentru România. 

„Nu este momentul să facem o risipă financiară pe bunuri şi servicii în acest an complicat”, a spus ministrul Finanţelor la finalul şedinţei de Guvern. „Nu uitaţi că 10 milioane de persoane depind de bugetul de stat”.

Câciu, care spune că „trăim cea mai complicată situaţie din ultimii 70 de ani”, a precizat că nu vor fi afectate investiţiile, asistenţa socială, pensiile sau salariile, şi că reducerea cheltuielilor va fi însoţită de majorarea veniturilor la buget şi de creşterea absorbţiei fondurilor europene.

Câciu spune că nu vor fi reduse doar achiziţiile de bunuri şi servicii, ci vor fi făcute economiii şi în alte sectoare, cum ar fi subvenţiile şi transferurile.

Pe de altă parte, pachetul de sprijin nu va duce la creşterea inflaţiei, aşa cum au anticipat unii analişti, a spus ministrul. Câciu spune că pacchetul compensează nişte crşteri de preţuri care au avut deja loc şi cu creează inflaţie, care este pe costuri şi nu pe cerere.

Din iulie vor fi îngheţate şi angajările la stat, a spus ministrul, care a precizat că decizia permite continuarea unor proceduri aflate în curs. „Cea mai mare creştere de posturi bugetare a avut loc între septembrie şi octombrie 2021, cu 30.000 de posturi. În acesst an avem o creştere de, cred, 1000 de posturi pe lună, la nivelul întregii administraţii, locală şi centrală, şi vin după o serie de amânări a angajărilor la stat de câţiva ani. Nu are de unde să apare o creştere semnficativă a angajări”, a spus ministrul.

Coaliţia de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Între măsurile anunţate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci şi un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
câciu,
pachet sprijin,
reducere cheltuieli

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.