Ce spune Ministerul Justiţiei după ce România a fost amendată cu 3 milioane de euro pentru că nu a transpus corect directiva legată de spălarea banilor

Autor: Otilia Serescu Postat la 17 iulie 2020 189 afişări

Ce spune Ministerul Justiţiei după ce România a fost amendată cu 3 milioane de euro pentru că nu a transpus corect directiva legată de spălarea banilor

Ministerul Justiţiei (MJ) transmite mai multe precizări, după ce România a fost amendată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu trei milioane de euro pentru că nu a transpus corect directiva privind prevenirea spălării banilor.

„Pentru corecta informare a opiniei publice în ceea ce priveşte atribuţiile Ministerului Justiţiei în procedurile legate de transpunerea Directivei 2015/849/UE în legislaţia naţională a României, facem următoarele precizări : Directiva trebuia transpusă în legislaţia naţională a României până la data de 26 iunie 2017. La data de 31.05.2018, proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern şi a fost înaintat către Parlamentul României pentru dezbatere în procedură de urgenţă. Proiectul de lege a fost adoptat, cu amendamente, de Senat, la data de 24.09.2018 şi de către Camera Deputaţilor la data de 24.10.2018, iar după reexaminare, a fost adoptată de către Senat în data de 18.03.2019 şi de către Camera Deputaţilor în data de 26.06.2019. Legea a fost promulgată de către Preşedintele României, devenind Legea nr. 129/2019”, transmite, vineri, MJ.

România a fost amendată, joi, de CJUE, cu trei milioane de euro, pentru că nu au transpus în mod complet, în termenul prevăzut, Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului.

Directiva 2015/8491 urmăreşte să prevină utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor şi al finanţării terorismului. Statele membre trebuiau să transpună această directivă în dreptul lor naţional până la 26 iunie 2016 şi să informeze Comisia Europeană cu privire la măsurile adoptate în această privinţă.

La 27 august 2018, Comisia a sesizat Curtea cu două acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, considerând că România nu a transpus în mod complet Directiva 2015/849 în termenul stabilit în avizele motivate respective, şi, nici nu a comunicat măsurile naţionale de transpunere corespunzătoare.

Prin aceeaşi decizie, a fost amendată şi Irlanda cu două milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
amendă,
cjue,
directivă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.