Ce spun proprietarii pensiunii acuzate de poluarea lacului de la Paltinu: "Este imposibilă deversarea fecalelor şi a deşeurilor menajere din bazinul cu apă epurată"

Postat la 16 septembrie 2013 921 afişări

Comisariatul Judetean Prahova al Garzii de Mediu a amendat, marti, cu 100.000 de lei pensiunea de cinci margarete Atra din localitatea prahoveana Valea Doftanei, dupa ce autoritatile au constatat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pensiunea deversa ape menajere si ape cu fecale in lacul de la Paltinu. Cei de la pensiune spun că staţia de epurare proprie pe care o deţin nu permite poluarea apelor.

Ce spun proprietarii pensiunii acuzate de poluarea lacului de la Paltinu: "Este imposibilă deversarea fecalelor şi a deşeurilor menajere din bazinul cu apă epurată"

Redăm integral reacţia proprietarilor pensiunii ATRA:

"Am fost neplăcut surprinşi că în ultima săptămână, pensiunea ATRA din Valea Doftanei a fost victima unor acuzaţii neadevărate cu privire la deversarea apelor fecaloid menajere în lacul de acumulare Paltinu. Considerăm că aceste acuzaţii sunt nefondate şi lucrăm îndeaproape cu autorităţile pentru a clarifica această situaţie.

Pensiunea ATRA deţine propria staţie de epurare a apelor uzate menajere, de tip Aquamax cu alimentare secvenţiala (SBR) produsă de ATB UMWELT TECHNOLOGIEN GmbH GERMANIA. Aceasta este agrementată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu indicatori de calitate a apelor uzate ce se încadrează în limitele maxime admise de prevederile NTPA 001/2002 pentru evacuare în emisar. Echipamentul este revizuit conform programului de service al producătorului, ultima verificare efectuându-se în luna februarie a.c.

După epurare, apa este stocata într-un bazin etanş şi apoi este refolosită. Ţeava care se află în partea superioară a bazinului cu apa epurată este o ţeavă de aerisire prin care nu se face deversare de deşeuri. Este imposibilă deversarea fecalelor şi a deşeurilor menajere din bazinul cu apă epurată.

În cadrul vizitei celor două autorităţi, nu s-au constatat dovezi care să susţină acuzaţiile de contaminare cu dejecţii şi ape fecaloid menajere.

Pensiunea ATRA a fost construită în anul 2011 şi în anul 2013 a câştigat titlul de „proiectul verde al anului”, ca o recunoaştere a filozofiei companiei noastre de a dezvolta un proiect în strânsă comuniune cu natura, respectând cele mai înalte standarde de mediu din domeniu. Mai mult decât atât, compania noastră s-a implicat încă de la înfiinţare în igienizarea zonei, organizând acţiuni de voluntariat şi sesizând autorităţile în mai multe rânduri asupra nerespectării regimului deşeurilor din zonă, care riscau să transforme lacul Paltinu într-o groapă de gunoi. Natura a fost cea care ne-a oferit acest loc minunat şi ne reafirmăm respectul şi dorinţa de a o menţine cât mai curată".


Reprezentantii pensiunii de cinci margarete din Valea Doftanei au fost amendati cu 160.000 de lei de catre Garda de Mediu si Politie, dupa ce autoritatile au descoperit ca unitatea deversa apele menajere si pe cele cu fecale in lacul de acumulare.

Seful Garzii de Mediu Prahova, Sorin Dumitrascu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca amenda a fost aplicata in baza Legii 95 din 2005, pe motiv ca pensiunea nu a respectat autorizatia de mediu pe care o detine. Mai exact, reprezentantii pensiunii nu au putut face dovada ca in ultimii doi ani au eliminat apele uzate din bazinul de colectare de care constructia dispune, desi au contract cu o firma pentru vidanjare.

"Nu a prezentat (reprezentantul pensiunii Atra - n.r.) buletine de analiza la apele uzate si nici formulare de vidanjare. Are contract cu firma de vidanjare, dar nu a prezentat niciun act care sa dovedeasca ca ar fi facut o vidanjare in doi ani de zile", a afirmat Dumitrascu.

El a precizat ca pensiunea a primit ca amenda suma maxima prevazuta de lege, dar ca reprezentantii acesteia au posibilitatea legala ca in termen de 48 de ore sa achite jumatate din minimul amenzii prevazut de lege, respectiv 25.000 de lei, in conditiile in care amenda minima este de 50.000 de lei.

Tot marti, pensiunea Atra a fost amendata si de Inspectoratul de Politie Prahova.

Purtatorul de cuvant al acestei institutii, Raluca Brezeanu, a afirmat ca reprezentantii pensiunii au fost amendati cu 60.000 de lei, pentru savarsirea contraventiei de "deversare in apele de suprafata sau subterane de ape uzate fecaloid sau menajere". Si in acest caz amenda aplicata este cea maxima prevazuta de lege, iar reprezentantii pensiunii au posibilitatea de a achita in 48 de ore 15.000 de lei, reprezentand jumatate din sanctiunea minima prevazuta de lege.

Comisarii de mediu si politistii din Prahova au descoperit, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pensiunea de cinci margarete Atra din Valea Doftanei deversa apele menajere si pe cele cu fecale in lacul de acumulare Paltinu. Pe unul dintre peretii bazinului betonat vidanjabil care colecta apele uzate produse de pensiune a fost gasita o teava din PVC, lunga de aproximativ 15 - 20 de metri, ingropata in pamant, care ducea la lacul de acumulare.

Lacul de acumulare al barajului Paltinu este sursa de apa potabila pentru unele dintre localitatile din judetul Prahova, printre care si municipiul Ploiesti, care este alimentat partial din acest lac.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-spun-proprietarii-pensiunii-acuzate-de-poluarea-lacului-de-la-paltinu-este-imposibila-deversarea-fecalelor-si-a-deseurilor-menajere-din-bazinul-cu-apa-epurata-11338720
11338720
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Florin Cîţu promite salarii mai mari. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.