Ce se va întâmpla de fapt la Consiliul European din 28 iunie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 iunie 2012 32 afişări

În lipsa unei mize reale a participării României la Consiliul European din 28 iunie, cearta dintre preşedinte şi premier pe plecarea la Bruxelles a devenit un pretext pentru a scoate securea războiului de ambele părţi, după relativul armistiţiu impus de preşedinte pe timpul campaniei electorale pentru alegerile locale.

Plicticoasa discuţie despre suspendare a revenit pe tapet legată de chestiunea Consiliului, deşi atât Victor Ponta, cât şi Crin Antonescu neagă că aceasta ar fi prioritatea USL în perioada următoare, ca să nu se arate iresponsabili în perspectiva crizei din zona euro.

De fapt, această discuţie nu poate lipsi din campania pentru alegerile parlamentare, unde perspectiva suspendării preşedintelui deja figurează ca argument electoral şi pentru cei ce speră, şi pentru cei ce se tem că USL pregăteşte organizarea unui referendum de suspendare concomitent cu alegerile.

În timp ce politicienii noştri se ceartă pe participarea la Consiliu, raportul bianual pentru stabilitate financiară al Băncii Centrale Europene, difuzat zilele trecute, avertizează asupra unui potenţial de agravare a crizei datoriilor din zona euro, pornind de la faptul că profiturile băncilor se reduc, procesul de dezintermediere bancară continuă, iar problema datoriilor nu s-a rezolvat. Raportul exprimă speranţa că liderii politici vor adopta, la reuniunea Consiliului European din 28 iunie, foaia de parcurs spre o "uniune fiscală".

În acelaşi timp, ministrul francez pentru afaceri europene, Bernard Cazeneuve, a declarat că măsurile de integrare (cedare a suveranităţii fiscale) sunt necesare, dar că e nevoie rapid de măsuri de creştere economică, iar Franţa va insista la Consiliul European pentru adoptarea lor, ceea ce sugerează viitoare negocieri între Germania şi Franţa pentru o amânare a termenelor de reducere a deficitelor bugetare prevăzute în Tratatul fiscal european - cel proaspăt ratificat de România.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-se-va-intampla-de-fapt-la-consiliul-european-din-28-iunie-9754182
9754182
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.