Ce se poate face cu un plasament de 1 mil. euro în agricultură: Noii investitori pot prelua ferme vegetale de până la 700 ha sau pot ridica ferme de 250 de vaci cu lapte

Autor: Gabriel Razi Postat la 06 mai 2013 32 afişări

Profiturile mari făcute în ultimii ani în agricultură, un domeniu ocolit de investitori până recent au atras ca un magnet noi jucători în această piaţă. Creşterea fluxurilor investiţionale din domeniu este vizibilă clar şi în statistici. Astfel, dacă în urmă cu urmă cu opt ani investiţiile la nivel de economie în acest sector se ridicau la 500 mil. euro, la sfârşitul anului trecut au fost cel puţin duble, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor Eurostat.

Ce business de la zero poate porni un investitor "de portofoliu" cu un plasament de 1 milion de euro? "Un investitor care vrea să bage 1 milion de euro în agricultură trebuie să aibe în primul rând în vedere că aici este foarte riscant şi drumul de la aceşti bani la faliment este foarte scurt. În agricultură este aproape ca la loterie dacă nu ai irigaţii. Prinzi un an prost şi poţi rămâne şi cu o gaură de 200-250.000 de euro", explică Gheorghe Lămureanu, administrator al companiei Agroterra Import Export din Constanţa, care exploatează 1.200 de hectare de teren arabil. Antreprenorul spune că 1 milion de euro reprezintă un buget suficient pentru achiziţia unei ferme ce are în arendă o suprafaţă cuprinsă între 500 şi 700 de hectare de teren arabil dar şi pentru achiziţia mai multor utilaje. "Un investitor poate achiziţiona o fermă foarte frumoasă şi cu 300.000 de euro poate achiziţiona utilaje. Este foarte greu să achiziţionezi 1.000 de hectare de tern care să fie la un loc pentru că terenul este foarte fragmentat".

Pentru o fermă de 700 de hectare este necesară achiziţia a patru tractoare de capacitate medie, a unei combine dar şi a unui set de utilaje auxiliare precum pluguri, semănători sau grape disc. Cu o astfel de achiziţie finalizată, un antreprenor nou în agricultură poate face primii paşi într-un plan de afaceri în care amortizarea investiţiei iniţiale ar urma să fie făcută în zece ani. La preţurile din prezent la o producţie medie de 5-6 tone de cereale/hectar, un antreprenor poate obţine încasări totale de aproximativ 1 milion de euro dintr-o exploataţie de 700 de hectare. "Profiturile obţinute variază între 1.000 şi 2.000 lei/hectar în funcţie de nivelul costurilor", spune Lămureanu.  Marje de 15-20% din afacerile cu cereale  La acest nivel de profitabilitate, un astfel de business ar funcţiona cu o marfă de profit de aproximativ 15%-20%. Nivelul este aproape dublu faţă de cel al unui retailer de încălţăminte sau al unui producător de materiale de construcţii. În agricultură profiturile se pot face încă din primul an în timp ce în alte sectoare precum cel hotelier sau al restaurantelor este nevoie de câţiva ani până la apariţie primelui plus din contul de profit net.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ferme,
agricultura,
investitori,
lapte
/actualitate/ce-se-poate-face-cu-un-plasament-de-1-mil-euro-in-agricultura-noii-investitori-pot-prelua-ferme-vegetale-de-pana-la-700-ha-sau-pot-ridica-ferme-de-250-de-vaci-cu-lapte-10850821
10850821
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.