Ce sanse are propunerea lui Trichet de infiintare a unui minister european de finante

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 iunie 2011 16 afişări

Situatia din Grecia, ale carei rateuri in indeplinirea tintelor de deficit bugetar au generat zvonul ca UE vrea sa preia controlul asupra intregului proces de colectare a veniturilor si de privatizari din tara, schimba filozofia fiscala in zona euro.

Jean-Claude Trichet, seful Bancii Centrale Europene, a propus crearea unui Minister European de Finante, cu drept de veto fata de politicile economice ale statelor membre - solutie care, dupa el, ar fi "mult peste metodele de supraveghere imbunatatita avute in vedere in prezent" (printre care prezentarea spre aprobare la Bruxelles a bugetelor nationale spre aprobare).

Masura urmareste sa-i sanctioneze pe membrii UE indisciplinati fiscal si se coreleaza cu ideile Germaniei de a impune un sistem unic de impozitare pe ansamblul UE, care ar dezavantaja evident statele cu fiscalitate mai mica, precum Irlanda, unde presiunile de anul trecut ale Berlinului in directia renuntarii la cota unica redusa de impozitare pentru corporatii au determinat Google sa ameninte deschis Dublinul cu parasirea tarii ca destinatie de investitii.

Perspectiva de pierdere a avantajelor fiscale in cadrul unui astfel de sistem, propus ca element al Pactului de competitivitate Euro Plus, l-a facut pe presedintele Traian Basescu, in urma cu cateva luni, sa declare ca Romania va respinge ideea de impozitare unitara, desi la alte elemente ale Euro Plus adera, cum este de pilda inscrierea in Constitutie a unei limite de deficit bugetar si de datorie publica.

Spre a linisti apele, deja tulburate de zvonurile ca Bruxellesul ar vrea sa rapeasca independenta fiscala a Greciei, Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, a afirmat vineri ca guvernul german "impartaseste temerile" exprimate de Jean-Claude Trichet in discursul sau despre disciplina fiscala in zona euro si in UE, insa nu crede ca propunerea unui Minister European de Finante este fezabila acum. "Este un proiect care ar putea fi aplicat pe termen foarte lung si nu poate constitui subiectul discutiilor in guvernul german acum", a spus Seibert.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-sanse-are-propunerea-lui-trichet-de-infiintare-a-unui-minister-european-de-finante-8315619
8315619
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.