Ce preferati, tusea de la carbune sau radiatiile? Fukushima, un accident de grad maxim, isca isterie

Autor: Dorin Oancea Postat la 12 aprilie 2011 27 afişări

Autoritatile japoneze au ridicat nivelul de alerta nucleara la gradul sapte, maxim, pe scara Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, pentru centrala de la Fukushima, la acelasi nivel cu accidentul de la Cernobal.

Al treilea cel mai grav accident din istorie, de gradul cinci, a avut loc in Statele Unite, la Three Mile Island, in 1979. Scara Agentiei Internationale pentru Energie Atomica are sapte nivele. Nivelul 4 este definit drept un accident care are consecinte locale, in timp ce gradul 5 este un accident cu consecinte extinse: este vorba de pagube insemnate la miezul reactorului, eliberarea unei cantitati insemnate de radiatii si expunerea unui numar semnificativ de persoane sau de cateva decese inregistrate.

Catastrofa de la Fukushima, rezultatul unui cutremur de peste 9 grade si a unui val tsunami distrugator, a iscat temeri la cele mai inalte niveluri - Germania anunta ca ar putea renunta, in urmatorii 12 ani, la centralele nucleare iar tabletele de iodura se vand in cantitati uriase.

Analistul John Downs de la Euro Pacific Capital vorbeste de o isterie nucleara si de faptul ca centralele atomice sunt, din punct de vedere tehnic, printre cele mai bune optiuni pentru furnizarea de energie.

In acelasi timp trebuie subliniat faptul ca industria nucleara nu a inregistrat un numar semnificativ de evenimente, iar incidentul care a dus la pierderea celor mai multe vieti umane si la pagube semnificative, cel de la Cernobal, a avut loc la un reactor costruit fara anvelopa de protectie si administrat de o Uniune Sovietica practic in faliment.

Downs face o observatie interesanta, faptul ca in conditii normale de exploatare o centrala pe carbune este mult mai poluanta decat o centrala atomica. Cenusa emisa de o centrala pe carbune si raspandita in mediu emite de 100 de ori mai multe radiatii decat o centrala atomica care produce aceeasi cantitate de energie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tuse,
carbune,
radiatii,
Fukushima
/actualitate/ce-preferati-tusea-de-la-carbune-sau-radiatiile-fukushima-un-accident-de-grad-maxim-isca-isterie-8149791
8149791
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.