Ce patesti daca ai gura mare

Postat la 09 mai 2006 1 afişăre

William Browder e cel mai mare investitor strain pe piata de capital din Rusia. Dar acum este impiedicat sa intre in tara - asa incepe povestea despre efortul de a investi intr-o economie prinsa intre fortele capitalismului si controlul statului.

William Browder e cel mai mare investitor strain pe piata de capital din Rusia. Dar acum este impiedicat sa intre in tara - asa incepe povestea despre efortul de a investi intr-o economie prinsa intre fortele capitalismului si controlul statului.

 

Browder, acum in varsta de 42 de ani, a petrecut zece ani in Rusia, construind Hermitage Capital Management, ajunsa un business cu active de 4 miliarde de dolari. Ca unul dintre cei mai galagiosi critici ai Rusiei in ce priveste performantele nemultumitoare de guvernanta corporatista, e responsabil de schimbarile petrecute in cadrul unor giganti ca LukOil si de impulsionarea elaborarii unor noi legi locale care sa protejeze drepturile actionarilor. Insa, cu toate ca are miliarde in joc in Rusia, Browder nu mai este binevenit si a fost oprit, literalmente, la intrarea in tara.

 

In noiembrie anul trecut, Browder a ajuns la salonul VIP de pe un aeroport din Moscova in timpul uneia dintre zecile de calatorii anuale pe care le facea in Rusia si in afara ei. Dar in loc sa treaca repede mai departe, ca de obicei, a fost intors din drum fara nici o explicatie - desi avea o viza valabila.

 

De atunci, spune Browder, politicieni si oameni de afaceri - de la ministrul britanic de externe Jack Straw si pana la Stephen Green, seful bancii HSBC - fac interventii pentru el. Dar degeaba. Browder, care s-a nascut in America - dar a renuntat la pasaportul natal pentru a deveni cetatean britanic  - se gaseste in mijlocul unui paradox: pe de o parte, promoveaza investitii in multe dintre cele mai mari companii din Rusia, bazate pe analize detaliate, iar pe de alta parte, are personal de suferit din cauza birocratiei si capriciilor sistemului rusesc, care continua sa tina departe pe unii investitori straini.

 

Browder nu e strain de paradoxuri. Bunicul lui e Earl Browder, lider al Partidului Comunist American, iar tanarul Browder a hotarat sa mearga in Rusia, in vreme ce studia afacerile la Stanford. "Aveam o viziune romantica si imi doream sa calc pe urmele bunicului meu in Rusia, dar nu ca un comunist, ci ca un capitalist", a spus el intr-un interviu acordat The New York Times la Londra, unde traieste din noiembrie. Ca sa puna in evidenta contradictiile, Browder isi stabileste biroul din Moscova intr-o cladire luxoasa si inalta, dar il decoreaza cu o pictura a realismului socialist, reprezentandu-l pe Lenin in Gara Finlanda (o statie din St. Petersburg in care Lenin a tinut un celebru discurs muncitorilor si militarilor in 1917 - n.r.).

 

Browder nu si-a infiintat fondul cu gandul ca avea sa militeze pentru schimbarea standardelor de guvernanta corporatista din Rusia. Spune insa ca a fost silit sa-si faca publice criticile de ceea ce el numeste "orgia hotiei" pe care oligarhii au dezlantuit-o dupa prabusirea monedei rusesti. "A fost stricta necesitate", spune el. "Nu mi-am propus sa ajung activist. Daca n-as fi fost activist, mi-ar fi furat totul." Acum, zice Browder, tara e "cam pe la jumatatea drumului" spre practicile de business occidentale, iar drumul e mai lung decat s-ar fi asteptat. Aceasta este o parte a ratiunii pentru care nu vrea sa abandoneze inca Rusia. "Pana cand va ajunge la capitalism, asa cum il stim noi aici, n-or sa mai ramana multe oportunitati", spune el. "In vremurile grele se fac banii."

 

Nu e singurul care gandeste asa. Cele mai multe banci si cei mai multi investitori straini, exceptandu-l insa pe Browder, s-au evaporat din Rusia dupa ce moneda s-a depreciat in 1998. Dar s-au intors masiv, in special investitorii institutionali care se grabesc spre pietele emergente in cautarea de profituri mari in ciuda unor semnale de avertisment.

 

Multe fonduri straine stiu de cazul lui Browder, dar "sunt dispuse sa se uite in partea cealalta, sa se tina de nas si sa-si bage banii acolo", spune Gary N. Kleiman, fondatorul Kleiman International Consultants, un grup de studiere a pietelor emergente cu sediul in Washington. Kleiman estimeaza ca investitorii institutionali au pompat cam 10 miliarde de dolari in Rusia anul acesta.

 

Ar trebui sa fie recunoscatori pentru drumurile pe care Browder le-a netezit. El a initiat zeci de procese ale actionarilor impotriva celor mai mari companii din Rusia si i-a impuns pe cei bogati si puternici din Moscova cu rapoarte in care dezvaluia intelegerile suspecte si profiturile "la negru". Intre timp, a sprijinit si cauza investitiilor in Rusia.

 

La cate un moment dat, Browder s-a luat de Gazprom, care detine monopolul in gazele naturale, de LukOil, cea mai mare companie de petrol, si de Unified Energy Systems, care detine sistemul de distributie a energiei electrice.

 

Motivele exacte pentru indepartarea lui Browder raman neclare. Pe 25 noiembrie a primit o scrisoare care facea referire la un articol din legea federala ruseasca care interzice accesul in tara oricui poate fi considerat o amenintare pentru securitatea si ordinea publica. Deocamdata, guvernul nu a facut nici un alt comentariu.

Trei analisti din Moscova presupun ca interdictia aplicata lui Browder are legatura cu procesul sau impotriva Surgutneftgaz, a patra companie petroliera din Rusia ca marime. Browder spune ca a auzit zeci de teorii ale conspiratiei si ca nu crede nici una. In ciuda problemei cu viza, Browder nici nu se gandeste sa schimbe tara. "Rusia e locul meu", spune el, adaugand ca inca mai are loc de crestere. "Stiu piata si pot sa miros o ocazie de departe", adauga el. 

 

Plangerile Hermitage pe marginea guvernantei corporatiste din Rusia continua neabatute. In procesul in desfasurare, Hermitage Capital Management face presiuni asupra Surgutneftgaz, o structura de proprietate complexa pana si dupa standardele rusesti. Surgutneftgaz sau Surgut pompeaza un milion de barili zilnic din campuri din regiunea Hanti-Mansisk din vestul Siberiei, unde compania isi are si sediul. Surgutneftgaz detine subsidiare, care la randul lor detin actiuni in compania mama intr-un aranjament circular care inchide cam 60% din actiuni.

 

Vladimir Bogdanov, un miliardar siberian, si alti manageri controleaza compania si profiturile care au crescut, dupa unele estimari, la peste 10 miliarde de dolari. Compania este neobisnuita printre companiile petroliere rusesti tocmai ca urmare a acestei rezerve imense de bani gheata.

 

Bogdanov este un apropiat al presedintelui Vladimir V. Putin, de pe vremea cand Putin lucra in cadrul administratiei locale din Sankt Petersburg. Hermitage a intentat procesul pentru a descalci itele actionariatului circular intr-un caz care a fost audiat in cinci instante regionale si federale si care inca n-a fost transat. In plus, intr-un alt proces, Hermitage a sprijinit un proces de actionariat intentat de Prosperity Capital Management, un alt hedge-fund care are Rusia in vizor, prin care acesta a vrut sa forteze Surgut sa plateasca dividende din imensele sale profituri. Desi Prosperity a pierdut procesul, Surgut a crescut cu greutate valoarea dividendelor pentru 2004 si 2005, potrivit lui Eric Kraus, un analist la Sovlink Securities din Moscova.

 

"Nu au fost prea bucurosi de procesul de actionariat sau de presiunea continua", spune el. "Pana la urma e vorba de dolari. Chiar trebuie sa le dai bani actionarilor alora sacaitori." Un purtator de cuvant al Surgutneftgaz a replicat ca nu poate comenta speculatia potrivit careia firma ar sta in spatele necazurilor lui Browder, pe motiv ca nu a fost autorizat sa discute aceasta problema.

 

Chiar si competitorii lui Browder spun ca acesta ar trebui lasat din nou sa intre in tara. "A contribuit la aducerea de multi bani in tara", spune Mattias Westman, partener-fondator la Prosperity, un alt investitor care a avut succes dupa ce a pariat pe economia rusa in ultimii ani. "E vorba despre cineva care nu are o perspectiva solida asupra pietei de capital", spune el despre cel care ar sta in spatele indepartarii lui Browder.

 

"Asta e una dintre problemele Rusiei. E ca si cum mana stanga nu stie ce face dreapta."

 


Traducere de Mihai Mitrica

 

RISCURI MARI, PROFITURI MARI: Dupa criza din 1998, multi investitori straini s-au intors pe piata ruseasca de capital in ciuda semnalelor de avertisment

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ce patesti daca ai gura mare
/actualitate/ce-patesti-daca-ai-gura-mare-1005826
1005826
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.