Ce nume se află pe lista ediţiei de anul acesta a Pavilionului de Artă Bucureşti - Art Safari

Autor: Andra Stroe Postat la 05 februarie 2020 66 afişări

Ce nume se află pe lista ediţiei de anul acesta a Pavilionului de Artă Bucureşti - Art Safari

În perioada 15-24 mai 2020 în Capitală se va desfăşura cea de-a şaptea ediţie a Pavilionului de Artă București — Art Safari. Evenimentul va oferi publicului şansa să vadă în premieră naţională o expoziţie semnată Guerrilla Girls, iar printre noutăţile anunţate în cadrul ediţiei din acest an se numără şi o expoziţie dedicată lui Sabin Bălaşa, pictor contemporan celebru în anii '80-'90.

Pavilionul Muzeal invită publicul să redescopere opera lui Gheorghe Petraşcu, unul dintre cei mai importanţi maeştri ai artei româneşti de început de secol XX, iar Pavilionul Central va fi dedicat Şcolii de la Bucureşti - artei contemporane din Capitală, începând cu anii '90.

Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petraşcu. Despre farmecul realităţii”, coordonat de directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, Dr. Ovidiu Cîrstina, şi de istoricul de artă Ruxandra Dumitru, va găzdui o expoziţie dedicată lui Gheorghe Petraşcu, care să aducă în atenţia publicului o parte din inventarul bogat al creaţiei artistului, urmărind traseul acestuia, din perioada de formare la Şcoala de Arte Frumoase şi Academia Julien din Paris, până la perioada de glorioasă maturitate artistică şi recunoaştere unanimă.

Considerat unul dintre cei mai importanţi maeştri ai artei de început de secol XX, Petraşcu este fondatorul unui curent artistic caracterizat printr-un colorit grav şi prin forţa de evocare a obiectelor şi peisajelor - naţionale, dar şi internaţionale, cu precădere italiene. Cu un adevărat cult pentru Nicolae Grigorescu şi opera lui, Petraşcu a abordat încă de la început peisajul, căruia i-a consacrat o mare parte a creaţiei sale. Discipolul lui Nicolae Grigorescu a lăsat posterităţii o operă compusă din peste 3.000 de tablouri şi numeroase lucrări de grafică.

Pavilionul Central „Şcoala de la Bucureşti. Tradiţie, amor, trădare”, curatoriat de prof. univ. dr. Adrian Guţă, va radiografia arta liberă, creată de artişti din diverse generaţii, post 1990, care nu au mai fost condiţionaţi ideologic, care au o libertate de exprimare şi de circulaţie neîngrădite şi care au ajuns să se integreze consistent circuitului expoziţional internaţional, inclusiv al marilor bienale/trienale de pe Glob.

Expoziţia „Sabin Bălaşa. Albastru”, curatoriată de Ioana Spiridon şi consultant Tudor Bălaşa, aduce în atenţia publicului opera lui Sabin Bălaşa, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani, în plan local şi internaţional. Exponent al „romantismului cosmic”, aşa cum singur s-a definit, pictorul Sabin Bălaşa a fost un artist cu o operă extrem de densă, cu o coloristică originală. Arta lui Bălaşa este străbătută de mituri în care omul şi Universul au o puternică legătură, astfel că temele creaţiei îşi au resursele în legendele, istoria şi prezentul poporului român, în mituri şi simboluri umane generale, precum şi în probleme ideatice şi sociale contemporane.

Lucrările sale se găsesc în muzee şi în colecţii private din Italia, Franţa, Suedia, Germania, SUA, Israel, Norvegia, Canada, Australia. Pe lângă pictura de şevalet, artistul a realizat numeroase lucrări de pictură murală. Renumitele compoziţii care împodobesc Sala Paşilor Pierduţi din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, intitulate „Elogiul tinereţii”, în număr de 19, acoperă aproximativ 300 metri pătraţi.

Expoziţia „The Art of Behaving Badly”, semnată de Guerrilla Girls, aduce pentru prima dată în România arta rebelă a grupului anonim feminist care s-a viralizat la nivel mondial. Grupul s-a născut la New York, în 1985, cu misiunea de a pune pe agenda publică inegalitatea de gen şi rasială, cu focus pe comunitatea artistică. Guerrilla Girls a luat naştere ca protest la expoziţia „An International Survey of Recent Painting and Sculpture” găzduită de Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), care a cuprins 165 de artişti, dintre care doar 13 femei. Arta lor - postere, billboard-uri, stickere, flashmob-uri şi performance - a scos la lumină sexismul ce caracterizează lumea artei.

Una dintre lucrările lor iconice, primul poster color lansat de artiste, este o lucrare cu mesajul „Do Women Have to be Naked to Get into the Met. Museum?”. Alături de text este înfăţişat „La Grande Odalisque” (Jean Auguste Dominique Ingres), unul dintre faimoasele nuduri din istoria occidentală a artei, cu o mască de gorilă plasată peste chipul original. Lucrarea care a făcut înconjurul lumii va fi expusă în cadrul Art Safari 2020.

Programul educaţional Art Safari Kids 2020 va cuprinde ateliere de artă (ilustraţie în acuarelă, ateliere de sculptură din sârmă, pictură pe sticlă, modelaj în lut, ateliere de autoportret, pictură ceramică etc.) şi tururi ghidate special realizate pentru copii.

Art Safari Bucureşti va putea fi vizitat şi noaptea, în cadrul celei de-a doua ediţii Night Tours, o experienţă de vizitare care va cuprinde un tur ghidat în expoziţii, artă performance live şi muzică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arta,
noutati,
bucuresti

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Valoarea finanţărilor în start-up-uri IT din România se îndreaptă spre 100 de milioane euro. Cât de mult mai poate urca această valoare? Valoarea finanţărilor în start-up-uri IT din România se îndreaptă spre 100 de milioane euro. Cât de mult mai poate urca această valoare?

Dacă în trecut anunţurile de investiţii în tehnologie erau rara avis, acum s-a ajuns la o piaţă care a evoluat dincolo de investiţiile în start-up-uri de tip „pre-seed” sau „seed”, de câteva sute de mii de euro, până la cele de tip „follow-up”, în care sumele totale alocate pot creşte până la câteva milioane de euro. Valoarea finanţărilor din ecosistemul start-up-urilor tech se îndreaptă astfel spre pragul de 100 de milioane de euro.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen scurt asupra sănătăţii. Reglementarea propusă de Benjamin Franklin în 1784 Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen scurt asupra sănătăţii. Reglementarea propusă de Benjamin Franklin în 1784
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
MonitorulApararii
Ministrul Apărării despre lupta contra pandemiei: s-au efectuat peste 100.000 de misiuni, s-au cheltuit peste 53 milioane de euro Ministrul Apărării despre lupta contra pandemiei: s-au efectuat peste 100.000 de misiuni, s-au cheltuit peste 53 milioane de euro
Trump anunţă un acord istoric între Israel şi Sudan
MonitorulPartidelor
Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa
Clotilde Armand, validată în funcţia de primar al Sectorului 1. Armand: Touche
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA... COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA...
De ce trebuie să se ţină la termen alegerile parlamentare? Analiza lui Ion Cristoiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.