Ce mijloc de transport va înlocui, în viitor, maşina

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 04 februarie 2017 1092 afişări

Mijlocul indispensabil de transport al viitorului în oraşe nu va fi maşina, ci liftul, scrie The Guardian, cu care oamenii se vor deplasa nu numai pe verticală, ci şi pe orizontală, moment pentru care producătorii de ascensoare se pregătesc intens.

Ce mijloc de transport va înlocui, în viitor, maşina

Lifturile au avut o influenţă importantă asupra peisajului urban de la intrarea în exploatare în urmă cu circa o sută cincizeci de ani, permiţând construirea unor clădiri mai înalte şi ducând la mutarea locuinţelor de lux de la parter la ultimele niveluri, departe de agitaţia străzii.

Cum în marile oraşe ale lumii se construiesc clădiri din ce în ce mai înalte şi mai apropiate unele de altele, oamenii vor ajunge să se deplaseze cu lifturile în interiorul acestora şi între ele, susţin producătorii de ascensoare.

Numărul de lifturi în exploatare a crescut foarte mult în ultimii ani şi au început să apară modele inteligente, care pot fi chemate cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefon, ca Otis Gen2 Life, lifturi cu panouri solare de la Schindler sau fără cabluri, pe bază de propulsie magnetică, de la ThyssenKrupp, ori ascensoare cu etaj. Nu peste multă vreme lifturile se vor deplasa şi pe orizontală, vor renunţa la butoane şi vor deveni parte din internetul lucrurilor, adunând informaţii despre componente şi utilizatori, cum ar fi timpul petrecut de aceştia din urmă în cabină. În acel moment, chiar şi cei cărora nu prea le place să meargă cu ascensorul vor fi nevoiţi să le accepte, pentru că dacă s-ar construi clădiri cu puţine etaje, oraşele ar fi mult prea întinse şi greu de străbătut.

Pentru aceştia, designerii de lifturi încearcă să creeze modele care să facă deplasarea cât mai plăcută şi să nu le dea pasagerilor sentimentul de claustrofobie. Totodată, susţin producătorii, creşte cererea de lifturi elegante, fie ele complet albe ori din cele retro, cum se întâlneau la clădirile de început de secol XX.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.