Ce înseamnă pentru pasagerii români intrarea în Schengen pe cale aeriană? „Călătoria la Viena cu avionul va fi ca o călătorie la Timişoara, dispar formalităţile de control pentru paşapoarte”

Postat la 03 ianuarie 2024 275 afişări

Ce înseamnă pentru pasagerii români intrarea în Schengen pe cale aeriană? „Călătoria la Viena cu avionul va fi ca o călătorie la Timişoara, dispar formalităţile de control pentru paşapoarte”

Din martie românii vor beneficia de avantajele spaţiului  Schengen pe cale aeriană şi maritimă, aşa cum declara la finalului anului trecut premierul Marcel Ciolacu.

„Pentru românii care călătoresc cu avionul în ţările spaţiului Schengen înseamnă trecere liberă, fără control de paşapoarte, practic se reduce timpul petrecut în aeroport cu formalităţile de control pentru destinaţiile din spaţiul Schengen. Este o facilitate extraordinară”, a declarat pentru ZF Anca Apahidean, directorul IATA (Asociaţia Internaţională de Transport Aerian) pe Europa de Est.

Intrarea României în Schengen aerian şi maritim a fost anunţată şi de MAI, care transmitea la finalul anului  trecut că s-a ajuns la un acord politic cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria.

La finalul lunii decembrie, premierul Marcel Ciolacu anunţa că după 13 ani România va intra în Schengen, românii vor beneficia însă de spaţiul Schengen doar pe cale aeriană şi maritimă.

„Practic călătoria la Viena cu avionul devine ca o calătorie la Timişoara cu avionul, nu mai există controlul paşaportului. De această facilitate vor beneficia pasagerii atât la dus cât şi la întors, pe sensul venirii la fel timpul petrecut în aeroport se va reduce. Pasagerii  vor mai sta la cozi pentru verificarea paşaportului, totul este în beneficiul pasagerilor”.

Cererea pentru deplasările în străinătate cu avionul este în creştere după  pandemia Covid 19, traficul înregistrat anul trecut de cele mai mari aeroporturi din ţară a crescut semnificativ.  Aeroportul Henri Coandă (Otopeni), cel mai  mare aeroport din ţară, a înregistrat anul trecut un trafic  de 12,6 milioane de pasageri, în creştere cu 80% faţă de anul anterior, potrivit datelor CNAB. În 2019, anul de referinţă în turism, aeroportul avea un trafic de 15 mil. pasageri.

„Ne bucurăm de această facilitate. Se scurtează timpul de tranzit în aeroporturi, în sezon se făceau cozi la verificarea de paşapoarte. Reprezintă un confort pentru pasager”, a spus Lucia Morariu, proprietara agenţiei de turism Eximtur.

Apetitul românilor pentru vacanţele în afara ţării este în continuă creştere de după pandemie, doar în ianuarie -octombrie anul trecut românii au lăsat pe călătoriile în străinătate 7 mld. de euro faţă de 6 mld euro în perioada similară a anului trecut. În 2022,  suma totală lăsată de români pe vacanţe în străinătate a atins nivelul de 7,1 miliarde de euro, faţă de 4,4 miliarde de euro anul anterior, potrivit BNR.  În 2019, cel mai bun an din turism, românii lăsau în total 5,3 miliarde de euro pe călătoriile în străinătate. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IATA,
Schengen,
MAI,
pasaport,
aerport,
maritim

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.