Ce implicaţii ar putea avea pentru România retragerea SUA din Tratatul INF

Postat la 21 octombrie 2018 1019 afişări

Sâmbăta, preşedintele american Donald Trump a anunţat că va retrage SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), o evoluţie ce ar putea poziţiona România într-o situaţie foarte periculoasă, rezultă din datele oferite de analiştii STRATFOR

Ce implicaţii ar putea avea pentru România retragerea SUA din Tratatul INF

Ce potenţial impact ar putea avea o astfel de decizie?

Potrivit analiştilor STRATFOR, retragerea Statelor Unite din INF ar putea avea implicaţii la nivel global. În primul rând, aliaţii Statelor Unite din Europa (printre care şi România) s-ar afla, din nou, la mijloc, între cele două puteri.

Adică s-ar reveni la situaţia geostrategică din timpul Războiului Rece. Diferenţa majoră o constă faptul că, spre deosebire de Războiul Rece, Statele Unite a construit (parţial cel puţin) un sistem antirachetă - sistemul fiind planificat încă de pe vremea administraţiei lui George W. Bush.

De altfel, Rusia nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de acest sistem. În 2016, preşedintele rus, Vladimir Putin, ameninţase România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse pentru ca au acceptat să găzduiască elemente ale scutului antirachetă. Din punct de vedere tehnic, Rusia are rachete să lovească orice ţintă din Europa.

În al doilea rând, odată cu dezvoltarea şi construirea de noi rachete de către SUA şi Rusia, este foarte probabil că şi Rusia şi China să-şi intensifice eforturile de cercetare, dezvoltare şi construire a acestui tip de rachete.

Nu în ultimul rând, neîncrederea generată de abandonarea tratatului INF ar putea afectată şi tratatul “New Star”, semnat în 2011. Acesta limitează numărul de arme nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia îl pot desfăşura.

Ce a motivat decizia Statelor Unite

Motivul din spatele deciziei ar fi încălcarea repetată a tratatului de către Federaţia Rusă prin dezvoltarea unui nou tip de rachetă de croazieră denumit Novator 9M729 (denumirea NATO este “SSC-8”). Aceasta rachetă s-ar adăuga unui arsenal rus de astfel de rachete aflat în scădere - datorită faptului că sunt foarte scumpe.

Partea americană a încercat să forţeze Federaţia Rusă să respecte tratatul şi prin impunerea de sancţiuni la adresa unor persoane sau prin desfăşurarea de arme tactice nucleare la bordul submarinelor cu capacitatea de a lansa rachete balistice, scrie stirileprotv.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.