Ce face Rusia dacă se ieftineşte petrolul

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 noiembrie 2013 276 afişări

Cota Rusiei din economia globală va scădea, cel mai probabil, în următorii 20 de ani, apreciază ministrul rus al economiei, Aleksei Uliukaev.

Ce face Rusia dacă se ieftineşte petrolul

Economia rusească va creşte cu o medie de 2,5% anual până în 2030, sub rata globală de creştere de 3,4-3,5%, ceea ce va reduce cota Rusiei din PIB global la 3,4%, de la 4% anul trecut, potrivit lui Uliukaev.

Economia Rusiei a crescut cu o medie anuală de 7% din 2009 până în 2008, în regimul Putin, după care a scăzut cu 7,8% în 2009 din cauza ieftinirii petrolului, aminteşte Bloomberg.

Oficialii de la Kremlin, inclusiv premierul Medvedev, avertizează că modelul de creştere bazat pe exporturi se apropie de epuizare, iar analiştii occidentali afirmă că situaţia de faţă, când creşterea PIB nu mai poate fi susţinută de preţurile mari ale petrolului, începe să semene cu "stagnarea" din anii '80 care a subminat decisiv puterea URSS.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-face-rusia-daca-se-ieftineste-petrolul-11652295
11652295
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.