Ce efecte majore are COVID-19 asupra inimii pacienţilor şi ce investigaţii sunt necesare

Postat la 18 ianuarie 2021 239 afişări

Ce efecte majore are COVID-19 asupra inimii pacienţilor şi ce investigaţii sunt necesare

Lăcrămioara Petrescu, medic primar cardiolog, MedLife Griviţa explică faptul că virusul SARS-COV2, prin modificările inflamatorii pe care le induce, poate afecta atât muşchiul cardiac, cât şi endoteliul vascular (peretele intern al vasului de sânge). Şi cum vasele sunt prezente în toate organele, afectarea acestora poate avea multiple localizări: inimă, plămâni, rinichi, creier.

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că există o serie de efecte post-COVID-19 asupra pacienţilor vindecaţi. Prin urmare, o atenţie deosebită mai ales din partea persoanelor cu afecţiuni este de dorit. În plus, investigaţiile medicale sunt indicate, pentru a evita complicaţii cardiovasculare.

Ce afecţiuni cardiovasculare pot fi prezente la pacienţii cu COVID-19

„Pacienţii cu COVID 19 au riscul de a dezvolta cheaguri de sânge în plămâni, de aceea tratamentul anticoagulant se face la pacienţii internaţi cu risc crescut pentru această afecţiune. Poate apărea inflamaţia muşchiului inimii - miocardita - care poate duce la insuficienţă cardiacă sau deces în formele fulminante. Acestea sunt cele mai frecvente manifestări întâlnite, dar, după cum spuneam, pot apărea afectări în toate teritoriile, putând produce infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboză venoasă periferică”, explică medicul Lăcrămioara Petrescu.

Ce categorie de pacienţi prezintă riscuri de a dezvolta complicaţii cardiovasculare după COVID-19

 Pacienţii obezi

 Diabeticii

 Persoanele care au afectare cardiacă preexistentă - insuficienţă cardiacă - sau alţi factori de risc care favorizează tromboza

Care sunt efectele persistente ale COVID-19 asupra inimii

„Afectarea muşchiului inimii prin miocardită poate duce la o disfuncţie cardiacă persistentă, cu insuficientă cardiacă, trombembolismul pulmonar poate duce la suprasolicitarea cavităţilor drepte cardiace şi disfuncţia ventriculului drept. Simptomele sunt de obicei, persistenţa lipsei de aer la efort sau în repaus, a oboselii, umflarea picioarelor, inapetenţa”, mai explică specialista.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pacienti,
inima,
efecte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.