CE avertizează România că peste o lună va ajunge la Curtea Europeană din cauza tăierilor ilegale

Postat la 02 iulie 2020 104 afişări

CE avertizează România că peste o lună va ajunge la Curtea Europeană din cauza tăierilor ilegale

Comisia Europeană a cerut joi ca autorităţile române să intervină de urgenţă pentru a opri tăierea ilegală a pădurilor primare din ariile protejate, conform Agent Green.

În ultima etapă a procedurilor de infringement împotriva României, Comisia Europeană a lansat un ultimatum despre eşecul sistemic, continuu al autorităţilor române să protejeze unele dintre cele mai valoroase păduri din Europa. Ultimatumul este ultima şansă pe care Guvernul României o are la dispoziţie pentru a adresa problema. Dacă autorităţile nu intervin nici de această dată, Comisia Europeană va deschide un caz la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, CJEU – cel mai mare tribunal al Europei, transmite Agent Green.

Intervenţia Comisiei este consecinţa unei serii de plângeri depuse de organizaţiile Agent Green, EuroNatur şi Client Earth, care au dus la lansarea procedurilor de infringement împotriva autorităţilor române, la începutul anului 2020.

„Ultimatumul Comisiei ne arată ca Guvernul României încalcă regulile Uniunii Europene şi cere ca autorităţile să ia măsuri specifice urgente pentru a remedia situaţia. Dacă în continuare nu se va intervenit, există un risc major ca România să fie chemată în cel mai mare tribunal al Europei. Importanţa acestor păduri nu poate fi subestimată, iar opinia Comisiei Europene ne arată cât de gravă este situaţia", spune Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru viaţa sălbatică şi habitate la ClientEarth.

România deţine două treimi din ultimele păduri primare şi seculare aflate în zona climei temperate. Aceste ecosisteme preţioase, protejate de legile europene sub forma ariilor protejate Natura 2000, sunt distruse în mod sistematic de către operaţiuni masive de tăieri, fară intervenţia autorităţilor române.

„Nu ne surprinde faptul că infringementul merge la nivelul următor. Tăierile ilegale şi distrugerea ariilor Natura 2000 continuă cu aprobarea Ministerului Mediului. Dacă România va trebui să plătească amenzile pentru încălcarea regulilor UE, o va face din banii contribuabililor. Nu este corect, iar o atitudine la fel de ignorantă ar fi o mişcare profund iresponsabilă din partea statului", declară Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

„Avem confirmarea clară a Comisiei Europene că trebuie să protejăm urgent pădurile naturale ale României. Sperăm că vor continua să acţioneze la fel de rapid, pentru a putea opri distrugerea pădurilor din România”, adaugă Gabriel Schwaderer, director executiv al EuroNatur.

Comisia Europeană a mai deschis un infringement împotriva României, cerând autorităţilor să-şi respecte obligaţiile de a proteja şi gestiona ariile Natura 2000, în acord cu Directiva Habitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comisia europeana,
romania,
ilegal

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.