Ce ar trebui să urmeze după Black Friday

Autor: Dorin Oancea Postat la 22 noiembrie 2012 32 afişări

Black Friday este doar începutul unui şir de zile importante precum Cyber Monday (prima luni de după "Vinerea Neagră"), Green Monday (a doua zi de luni din decembrie) sau Boxing Day (prima zi după Crăciun), care aduc o bună parte din încasările de sărbători şi pentru care comercianţii americani se pregătesc cu cel puţin câteva luni înainte.

Vânzările merită de altfel tot efortul. Black Friday a însemnat anul trecut în State venituri record de 11,4 miliarde de dolari (8,5 miliarde de euro) într-o singură zi, în timp ce întreg weekendul a adus comercianţilor americani încasări totale de 52,5 de miliarde de dolari (puţin peste 39 de miliarde de euro). În România este însă destul de greu de cuantificat cât de mari au fost încasările, mai ales în lipsa unei organizări riguroase a evenimentului. Dar cifrele răzleţe comunicate de câţiva dintre comercianţii care au avut reduceri de Black Friday oferă cât de cât o dimensiune.

În 2011 startul l-a dat eMAG care a anunţat reducerile de până la 60% pentru anumite produse din ofertă şi 10% pentru restul, urmat de Flanco, singurul lanţ de electroretail care a derulat campania şi în întreaga reţea de magazine. Iniţiativa celor doi retaileri a fost însă urmată de anunţuri din partea mai multor magazine online cu privire la promoţiile pregătite pentru Black Friday. Reduceri au fost promovate de site-uri precum PCGarage, evoMAG sau Koyos, dar şi de Domo. În magazinele Altex au intrat în cele trei zile peste un milion de cumpărători care au generat vânzări duble faţă de sfârşitul de săptămână precedent.

Bilanţul Black Friday a fost în mai toate cazurile peste aşteptări. eMAG, de pildă, a avut de 14 ori mai multe comenzi decât într-o zi obişnuită de vineri şi a vândut în total peste 100.000 de produse în valoare de opt milioane de euro. La Flanco, încasările din întreg weekendul au fost de aproape şapte milioane de euro, de cinci ori mai mari decât în mod normal şi cât într-o lună întreagă de februarie sau iunie, când, în genere, vânzările sunt mai scăzute. Domo a avut în acelaşi interval vânzări duble faţă de un sfârşit de săptămână oarecare, evoMAG a consemnat în ziua de vineri venituri de un sfert de milion de euro, iar la Koyos vânzările dintr-o singură zi au fost echivalente cu cele înregistrate în mod normal în două săptămâni, după spusele Danei Iorga, directorul general al magazinului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dosar,
Black Friday,
istorie
/actualitate/ce-ar-trebui-sa-urmeze-dupa-black-friday-10343585
10343585
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.