CCR: Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul este neconstituţională

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 05 octombrie 2023 29 afişări

CCR: Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul este neconstituţională

Judecătorii Curtea Constituţională au decis, joi, cu unanimitate de voturi, că legea cumulului pensie-salariu  este neconstituţională: „Condiţionează dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la muncă, limitându-l până la anihilare”.

„În şedinţa din data de 5 octombrie 2023, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.2-11 din Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. În esenţă, dispoziţiile criticate condiţionează dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la muncă, limitându-l până la anihilare, ceea ce atrage încălcarea art.1 alin.(5) şi art.47 alin.(2) din Constituţie. Or, Curtea a reţinut că excluderea sau limitarea unui drept/libertăţi fundamentale nu mai reflectă o chestiune de proporţionalitate, ci una de eliminare a unei valori fundamentale în stat [respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale – art.1 alin.(3) din Constituţie]”, potrivit unui comunicat de presă..

Curtea a constatat şi că „o condiţionare a exercitării dreptului la muncă de neexercitarea dreptului la pensie echivalează cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o funcţie în sectorul public, ceea ce este inadmisibil”.

„Un drept fundamental sau exercitarea acestuia nu poate exclude beneficiul altui drept fundamental, de asemenea reglementat în Constituţie, întrucât s-ar crea regimuri juridice paralele în funcţie de drepturile aflate în discuţie. De asemenea, având în vedere că dreptul fundamental la pensie nu permite posibilitatea suspendării plăţii pensiei şi nici pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea a constatat că se încalcă şi dreptul de proprietate garantat de art.44 din Constituţie”, se menţionează în finalul comunicatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CCR,
CUMUL,
PENSIE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.